Kayseri Şehir Hastanesi'ne başvuran Yasemin Kaya'ya meme kanseri teşhisi kondu ve hastalığı 4. evrede kemik metastazı ile ilerledi. Tedavisini Kayseri Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Tarık Fırat ile sürdüren Kaya, akıllı ilaç tedavisiyle hastalığını yenecek gücü buldu.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde meme kanserini o yöntemle yendi!

‘Çocuklarım için tedaviyi kabullendim’

Yasemin Kaya, hastalıkla yüzleştiğinde büyük bir korku yaşadığını söyledi. Ancak çocukları, tedaviyi kabul etmesinin en büyük motivasyonu oldu. 

Kaya, “Öğrendiğimde çok üzüldüm. Çünkü ailemde böyle bir hastalık yoktu. Bir de 'Emziren annede olmaz' diye bir söylenti vardır. Düşünmüyordum ama ilk etapta bayağı bir yıkıldım. Daha sonrasında ailem, sülalem çok destekçim oldular. En büyük destekçim kızım ve oğlum. Onlar için bu savaşa girdim. Ev hanımıyım. Bebeğim küçük olduğu için sadece onunla ilgilendim. Bebeğimle ilgilendiğimde hasta olduğumu hatırlamıyorum. Sadece hastaneye geldiğim gün hasta olduğumu biliyorum. Çocuk biraz hareketli ve hiperaktif. Ailem, akrabalarım hep bana destek oldular. Kızım farkındaydı ama kanserin ne olduğunu bilmiyordu. Akrabalarıma, 'Annem ölecek mi?' diye soruyordu. Biz de bildiğimiz kadarıyla ona izah etmeye çalıştık. Üzüldü ve ağladı. Ben de kızıma, 'Hayır, ölmeyeceğim, tedavime devam edeceğim, genç anneyim, atlatacağım' diyordum. Çocuklarım olmasaydı bu tedaviyi olmazdım. Çocuklarım için tedaviyi kabul ettim. Gözümün içine bakan 2 tane çocuğum var” dedi. 

Kayseri Şehir Hastanesi’nde meme kanserini o yöntemle yendi!

Meme kanseri tedavisinde erken teşhis önemli

Yasemin Kaya’nın tedavi sürecinde, erken teşhisin önemine dikkat çeken Dr. Sedat Tarık Fırat, meme kanseri için risk faktörlerinin herkes için geçerli olmayabileceğini belirtti. Yasemin Kaya’da genetik bir yatkınlık veya diğer risk faktörleri bulunmazken, hastalığına erken müdahale edilmesi başarıyla tedavi edilmesine yardımcı oldu.
Kayseri Şehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Tarık Fırat ise "Yaklaşık 1,5 yıl önce bize başvurdu. Sol memede şişlik şikayetiyle geldi. Hasta ilk, genel cerrahiye başvuruyor. Genel cerrahide yapılan biyopsi sonucunda meme kanseri gelmesi üzerine hasta tarafımıza yönlendirildi. İlk gelişinde sol memede şişlik dışında belirgin bir şikayeti yoktu ama biz hastayı evrelediğimiz zaman hem koltuk altında, hem de kemikte metastazlarını saptadık. Kemikteki metastazları yaygın değildi. Sadece 2 tane lezyonu vardı. Böyle olunca da hastaya 'hormonal tedavi' dediğimiz, halk arasında 'akıllı ilaç' diye tabir edilen CDK 4-6 inhibitörü ile beraber aromataz inhibitörü verdik. Yani hormonal bir tedavi başlattık. Bunu yaklaşık 1-1,5 yıl kadar kullandık" diye konuştu.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde meme kanserini o yöntemle yendi!

Hormon tedavisiyle kanseri yendi

Dr. Fırat, Yasemin Kaya'nın tedavisinde kullanılan hormonal tedavi hakkında bilgi vererek, "Yasemin Hanım'a akıllı ilaç olarak bilinen CDK 4-6 inhibitörü ve aromataz inhibitörü ile tedavi uyguladık. Bu tedavi süreciyle, hastanın memedeki kitlesi kayboldu ve takiplerinde hiçbir kanser belirtisi kalmadı" dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde meme kanserini o yöntemle yendi!

‘Hayat kısa, yaşamaya değer’

Meme kanseri tedavisiyle yaşamını yeniden kazanan Yasemin Kaya, yaşadığı süreci anlatırken, hayatın kısa olduğunu anladığını vurguladı. 

Kayseri Şehir Hastanesi’nde meme kanserini o yöntemle yendi!

Kaya, "O yüzden çocuklarımda bol bol fotoğraf çektiriyorum, anı biriktiriyorum. Hasta olmayan insanlar senede bir kez kontrollerini yaptırsınlar. Çünkü ben hiç bilmiyordum. Belki de birçok insanda vardır ama bilmiyorlar. Hasta olanlar da lütfen moralini bozmasın. Tedavinize devam edin. Hayat çok kısa, yaşamaya değer"

Meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenler:

En şiddetli tehlikeli vürüs! Hastanelerdeki vakaların yüzde 80’ine bu tanı konuyor! En şiddetli tehlikeli vürüs! Hastanelerdeki vakaların yüzde 80’ine bu tanı konuyor!

Meme kanseri, meme dokusunda bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak anormal bir kitle oluşturmasıyla gelişen bir kanser türüdür. Genellikle kadınlarda daha yaygın görülse de, erkeklerde de nadiren ortaya çıkabilir. Meme kanserinin gelişiminde genetik faktörler, hormonal değişiklikler, yaşam tarzı seçimleri ve çevresel etkiler rol oynayabilir. Risk faktörleri arasında ailede meme kanseri öyküsü, genetik mutasyonlar (özellikle BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki değişiklikler), erken yaşta adet görme, geç menopoza girme, obezite, alkol kullanımı ve radyasyona maruz kalma gibi etmenler bulunmaktadır.

Kaynak: DHA