Kayseri'de vatandaşların çoğunun hangi piknik alanlarında mangal yakılacağı, hangisinde ise yasak olduğu konusunda bilinçsiz olduğu görüldü. Mangal yakmanın yasak olduğu bölgelerde yakılan mangalların hem cezası var hem de çevre ve ormanların korunması açısından hayati önem taşıyor.
Kayserili vatandaşlar aileleriyle kaliteli vakit geçirmek ve hafta sonunu değerlendirmek için piknik alanlarına akın ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte piknik alanlarında yoğunluk yaşanıyor.
Hafta sonu tatilini doğada geçirmek isteyen vatandaşlar mangal keyfi yaşamak için Kayseri’de bulunan parklar ve ormanlık alanları tercih ediyor fakat bu piknik alanlarının bazılarında mangal yakmak yasak.
Kayseri’de bulunan piknik alanları ve mangal yasağı olan yerler
Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı
Talas ilçesinde yer alan bu doğa harikası mesire alanı, doğal güzellikleri ve sunduğu hizmetlerle öne çıkıyor. Alan içerisinde mangal yapmak isteyenler için doğal gazlı mangal alanları bulunuyor. Dışarıdan kömürlü mangal getirmek ise kesinlikle yasak. Bu durum hem çevre temizliği hem de yangın riski açısından büyük önem taşıyor.
Beştepeler mesire alanı
Şehir merkezine yakınlığıyla dikkat çeken Beştepeler, manzarası ve yürüyüş yollarıyla Kayserililerin favori noktalarından biri. Ancak ormanlık yapısı nedeniyle zaman zaman ateş yakma yasağı uygulanabiliyor. Mangal yapmayı düşünenlerin gitmeden önce belediye duyurularını kontrol etmeleri öneriliyor.
Barsama piknik alanı
Kayseri’de mangal yapılmasına izin verilen alanlardan biri olan Barsama, özellikle kalabalık grupların tercih ettiği bir noktada bulunuyor. Ancak bazı alanlardaki mangal düzenekleri zamanla yıprandığı için kullanıcıların kendi ekipmanlarını getirmeleri yarar sağlıyor.
Sarımsaklı barajı mesire alanı
Doğayla baş başa kalmak isteyenler için ideal bir tercih sunuyor. Su kenarında oturup manzaranın tadını çıkarmak isteyenler için birçok uygun alan var. Ancak yerde ateş yakmak yasak. Belirlenmiş mangal alanlarının dışına çıkmamak gerekiyor.
Kıranardı mesire alanı
Kayseri’nin en büyük ormanlık alanlarından biri olan Kıranardı, doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve piknik için tercih ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda ateş yakmak yasaklanmıştı. Bu nedenle mangal planı yapanların, güncel yasağa dair bilgileri kontrol etmeleri gerekiyor.
Kayseri’de piknik alanları yeterli mi?
Kayseri Türkiye’nin Büyükşehirlerinden biri ve nüfus yoğunluğu da oldukça fazla. Birçok vatandaş havaların ısınmasıyla birlikte doğaya akın ediyor. Hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinde piknik alanlarına gelerek çardaklarda yer arıyor.
Kayseri doğal güzellikleri ve oldukça geniş mesire alanları ile piknik sever vatandaşlara çeşitli mekanlar sunuyor. Ancak şehrin yoğun nüfusu karşısında mesire alanlarının yeterliliği tartışma konusu haline dönüştü.
Kayseri'de piknik alanları , özellikle hafta sonları ve havanın sıcak olduğu günlerde yoğun bir piknik sever akınına uğruyor.
Örneğin, Kıranardı Kent Ormanı ve Beştepeler Mesire Alanı gibi popüler mekanlarda, piknik masaları ve mangal alanları erken saatlerde dolabiliyor. Bu yoğunluk, mevcut tesislerin kapasitesinin zaman zaman yetersiz kaldığını gösteriyor.
Kayseri'nin nüfusu ve şehirleşme oranı arttıkça, halkın doğayla iç içe vakit geçirme isteği de her geçen gün artıyor. Bu da mevcut piknik alanlarına olan talebin yükselmesine neden oluyor. Ayrıca vatandaşların yoğun iş temposu , stres ve yorgunluk insanların tatil günlerinde doğada vakit geçirme isteğini arttırıyor.
Mevcut talep doğrultusunda Kayseri'de yeni piknik ve mesire alanlarının oluşturulması gerekliliği ortaya çıkıyor. Bu yeni alanların, şehrin farklı bölgelerinde yapılması , ulaşım kolaylığı ve ziyaretçi yoğunluğunun dengelenmesi açısından önem arz ediyor. Ayrıca, mevcut alanların bakım ve iyileştirme çalışmalarının düzenli olarak yapılması, kullanıcı memnuniyetini de etkiliyor.