Kayseri’de oluşması muhtemel 7 ve üzeri depremler, uzmanlarda arasında tartışmaya neden oldu. Kayseri’nin İncesu ilçesinde 6 dakika arayla meydana gelen 4.7, 4.3 ve 4.4 büyüklüğündeki deprem sonrası Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan açıklama gelmişti. Pampal, “Maalesef bu Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaşadığımız 3 depremin dışında bu. Bu farklı bir fayın üzerinde. Bundan sonra da olabilir. Bu büyüklükteki depremler ilk kez oluyor değil. Zaten deprem olma ihtimali olan bir yer burası. 7 ve üzerindeki depremler bu fay zonu üzerinde mümkün” demişti.

‘Depremin Hızı Ve Zayiatı da Fazla Olur’

Aradan geçen zamanda Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’de, Kayseri’de katıldığı bir canlı yayında Kayseri depremi ile ilgili konuşmuştu. Görür, “Kayseri bir fayın üzerinde oturuyor. Kayseri yanlış yere kurulmuş. Erciyes Dağı tam fayın üzerinde. Erciyes Dağı’nın nedeni o fay. Böyle bir fayın üzerinde oturuyorsun. Birkaç tane fay var Erciyes havzasını çeviren. Tamamen gelişmiş ova alanı var. Şehirde ovalara kurulmuş. En tehlikeli yere kurulmuş. Orada sıvılaşma da olur. Depremin hızı en şiddetli olur. Depremin hızı ve zayiatı da fazla olur. Yani yapılmaması gereken yapılmış” diyerek, Kayseri’de oluşması muhtemel büyük depreme dikkat çekmişti.

MHP Kayseri’den Bünyan, Sarıoğlan ve Özvatan belediye başkanlarına mesaj MHP Kayseri’den Bünyan, Sarıoğlan ve Özvatan belediye başkanlarına mesaj

‘Kayserililer Epey Emniyettesiniz’

Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Kayseri depremi ile ilgili farklı bir açıklama da, Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör’den geldi. Şengör, Kayserililer epey emniyettesiniz diyerek, “1717’deki depremde can kaybı ve hasar var ve bina kalitesizliğinden meydana geliyor. 13 Ağustos 1835 yılındaki depremde gösterdiğim havzanın üzerinde meydana geliyor. Ağır hasar gören yerleşim yerleri fayların yoğun olduğu yerlerde meydana geliyor. Bu fayların hiçbiri büyük deprem üretemez diyen Şengör, “Üretmiş olduğu depremler 5-6 civarındadır. Bir kez olduysa bir daha olabilmesi için ortalama 2 bin 500 senenin geçmesi lazım. Dolayısıyla siz Kayserililer epey emniyettesiniz. Depremleriniz küçük, deprem arası süreler çok uzun” ifadelerini kullandı.

‘Lütfen Veri Setinizi de Açıklayınız’

Uzmanlardan Kayseri’de beklenen deprem konusunda yapılan açıklamalar kafa karıştırırken, Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’den dikkat çeken bir çıkış geldi. Evsen Kayseri depremi ile ilgili yapılan açıklamaların verilerinin halka sunulması gerekiyor diyerek, “Sayın Şengör Kayseri etrafındaki fayların daha büyük deprem üretemeyeceğini açıkladı. Daha önce Sayın Görür 7.0+, Sayın Pampal 7.0+ olarak açıklamış ve açıklamaları destekleyen verilerini halka sunmamıştı. Lütfen veri setinizi de açıklayınız” dedi.

Kaynak: Sevilay Ay