Kayseri’de ve Türkiye’de özellikle yaşlı vatandaşlarda alzheimer görülme oranı giderek artıyor. Neredeyse her 10 kişiden birinin alzheimer olduğu bir ülke olan Türkiye’de bu durumda artık daha dikkatli olmak gerekiyor. Alzheimer hastalığı bir yandan kalıtsal olma ihtimalini taşırken diğer taraftan da babada, annede ya da kardeşte alzheimer var diye bireyin de kesin alzheimer olma gibi bir ihtimal taşımıyor.
Hastalığın başlangıcında bireyler yakın dönem yaşananları hatırlamamaya başlıyor. Ufak hatıralarla başlayan bu süreç hastalık ilerledikçe hiçbir şey hatırlamamaya hatta kendisini bile unutmaya kadar ilerliyor. Alzheimer hastalığı sinsi bir biçimde ilerleyen bir hastalık iken bireyler ya da ailesi bu durumun farkında olmayabiliyor. Türkiye’de bilinen 600 bin kişi bu hastalığa sahip. Ailesinde alzheimer geçmişi olup da bu hastalığa sahip olan da yüzlerce hatta binlerce kişi mevcut. Bu yüzden öncelikli olarak ailesinde alzheimer hastası olan kişilerin kendisine en azından yılda bir kez kontrol yaptırması gerekli. Babada, annede ya da dedede bu hastalığı olan kişiler mevcut ise bu hastalıktan kontrollerle erken teşhis edilebilir. Her hastalığın kesin tedavisi olmadığı gibi bu hastalığında kesin tedavisi mevcut değil. Başlangıçta ilaçla hastalığın artmasını doktorlar önlemeye çalışıyor. Ancak hastalık giderek ilerlemesini önlemenin pek de mümkün olmuyor.
Alzheimer hastalığı bir bakıma kalıtsal olsa da doktorlar bunu da önlemenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Beyni yoracak aktivitelerle alzheimerın ilerlemesi yavaşlatılıyor. Bu konuda hastaların ailelerine büyük bir sorumluluk düşüyor. Alzheimer hastalarının aileleri hem hastanın bakımında hem de hastalığın ilerlememesi için dikkat etmesi gerekiyor. Hastalığın ilerlemesi ile hastalar her şeyi unuttuğu gibi ailelerini de unutup onları bir yabancı olarak görüyor. Aileler hastalara bakarken aynı zamanda onların da psikolojik durumunu da anlaması gerekiyor. Alzheimer hastaları dünyada belki de 80 yaşında olsa da yeni doğan bir bebek gibi hiçbir şeyden habersiz bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.