6 Şubat depremlerinin ardından daha fazla gündeme gelen deprem riski için Büyükşehir Belediyesi’nde yeni bir daire başkanlığı kuruldu. Afet İşleri Daire Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısı ile görüşülerek başkanlığın kurulması kararı verildi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Şahin Ülker, Deniz Postası mikrofonlarına konuşarak sorularımızı yanıtladı. Kayseri’deki deprem için alınan önlemleri değerlendiren Ülker, mikro bölgeleme çalışmaların yapıldığını ama tek başına yeterli olmadığını ifade ederek makro bölgeleme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Deprem Konusunda Ciddi Bir Çalışma Yapılıyor Mu?

Şahin Ülker, “Ciddi bir deprem çalışması yapmak istiyorsak oluşabilecek hasarların önceden tespitini yapmak istiyorsak makro bölgeleme çalışmaları yapmamız gerekiyor. Şuanda yapılan mikro bölgeleme çalışmaları 20-30 metre derinliklere kadar olan çalışmalar. 30 metrenin altında bir çalışma yapılmıyor şuanda. Kayseri’de bir çok diri fay var. Fayların üzerinde olan yapıların da durumların da incelemesi gerekiyor. 6 Şubat depremlerinden sonra Kayseri’de deprem anlamında ciddi bir çalışma yapıldığını düşünmüyoruz. Başlangıç olarak mikro bölgeleme çalışmaları yapılıyor. Bunun daha detaylı olarak yapılması gerekiyor” dedi.

Daha Fazlasını Yapmamız Lazım

Sözlerinin devamında Büyükşehir Belediyesi olarak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyleyerek; “Sarıoğlan’da yeni bir diri fay hattı bulundu. Cumhuriyet Üniversitesi’nden hocalarımız fayın tespitini yaptı. Yaptıkları açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’ne sağladıkları lojistik destekten dolayı teşekkür ettiler. Ayrıca ilgili afet işleri başkanlığına da aldıkları izinden dolayı teşekkür ediyorlar. Bizim belediye olarak lojistik destek ve izinler dışında daha fazlasını yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Öğretmenevi mi Olacak Öğrenci Yurdu Mu?

Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Şahin Ülker meclis toplantısında tartışma konusu olan Talas ilçesinde bulunan eski bir yapının öğretmenevine dönüştürülmesi maddesi hakkında da görüşlerini bildirdi. Ülker, ilgili yapının öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılaması için görüş bildirdi.

Ülker, “Öğretmenler bizim için önemli tabi ki. Öğretmenevi ihtiyacı olabilir. Ama öğrencilerin yurt ihtiyacı daha fazla. Ev kiraları çok fazla, yurt ihtiyacı var. Yurt olmadığı zaman da başka yerlere gitmek zorunda kalıyorlar. Bu yapının yurt olarak kalmasını istedik. Bu yapı 1999 öncesinden yapılmış ve o seneki deprem yönetmeliğine de uymuyor. Bu yüzden tehlikeli” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: Ali Yalçıntaş