Kayseri'de az bir kesime ev sahipliği yapan Tavlusun'da tarihin tozlu sayfaları ziyaret edilmeyi bekliyor. Osmanlı döneminde yaşayan Rum Ortodoks cemaati tarafından inşa edilen Tarihi Germir Rum Kilisesi, görkemli duruşuyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Kilise hakkında pek bilinmeyen bilgiler ise haberimizde;
Yer altı gizemi
Germir Rum Kilisesi'nin altında yer aldığı düşünülen mahzen ve yeraltı sığınağının Osmanlı döneminde Hristiyan cemaatinden gelebilecek tehditlere karşı önlem olarak kullanıldığı düşünülüyor. Ancak gizli geçitler ve depolama alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen yapılar net olarak keşfedilmedi.
Tarihi Fresk kalıntıları
Kiliselerin iç yapımında kullanılan freskler, Tavlusun Rum Kilisesi'nde de bulunmakta. Ancak yaşam yerinin terk edilmesi ve kilisenin kaderine terk edilmesinden dolayı fresk eserlerinin çoğu kaybolmuş durumda.
Müzisyenlerin ilham kaynağı
Yıllardır ayakta duran tarihi Rum Kilisesinin mimarı, akustik bir alan sunuyor. Kilise olması nedeniyle ilahi veya müziklerin yankılanması amacıyla planlandığı düşünülen doğal akustik alan, günümüz çağında müzik etkinliklerine veya kayıt projelerine ilham kaynağı olabilir.
Gizemli tüneller
Söylentiler doğrultusunda Germir Rum Kilisesi'nin altında veya çevresinde var olduğu düşünülen gizli tünellerin, Kapadokya bölgesinde bulunan yeraltı şehirleriyle bağlantısı bulunduğu ve kilisenin de sığınak olarak kullanıldığı iddialar söz konusu.
Kayıp çan kulesi
Orijinal halinde bir çan kulesinin bulundupu ve bölgede yaşayan Rum kesimin mübadele nedeniyle gitmesiyle çanın yıkıldığı söylentiler arasında yer alıyor.
Tavlusun Rum Kilisesinin hikayesi
Kilisenin orijinal ismine dair kesin bir bilgi bulunmasa da Panagia yani Bakir Meryem'e adanmış veya Aya Nikola gibi isimlerle söz edildiği tahmin edilmekte.