Kayseri, turizm etkinlikleri, gastronomi lezzetlerinin yanı sıra tarihi yapısıyla da adından söz ettiriyor. Birçok uygarlığa ve imparatorluğa ev sahipliği yapan Kayseri, Türkiye’nin kalbini oluşturuyor. Şehrin pek çok noktasında tarihin derinlerine ulaşan yapılar bulunuyor. 1819 yılında onarıldığı bilinen Tavlusun Rum Kilisesi, 18’inci yüzyıl içerisinde yapıldığı tahmin ediliyor. Yapı zamanla tahribata uğrayarak kısmen sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Yapımında düzgün kesme taş kullanılan kilise doğu ve batı hatlarında dikdörtgen şekilde inşa edilerek bir kısmı günümüze kadar ulaşıyor. Süsleme bulunmayan kilisede narteksin batı cephesinde yer alan kitabesi çalınarak tarihi yapı bozulurken çan kulesi olarak adlandırılan kiliseye bağlı yapı ayakta durmaya çalışıyor. Çan kulesine on iki basamaklı bir merdivenle çıkılıyor.
Tavlusun Mahallesi’nde yer alan Ermeni Kilisesi ise Rum Kilisesi ile aynı kaderi paylaşıyor. Yaklaşık olarak yakın yüzyıllar içerisinde inşa edilen yapılar harabeye dönerek tarihe meydan okumayı sürdürüyor. 1835 yılında onarım fermanı olduğu bilinen Tavlusun Ermeni Kilisesi’nin 19’uncu yüzyılın ilk yarısından sonra yapı şeklini alıyor. Kilisede süslemeler sıva üzerine boya ile yapılmış freskolardan oluşuyor. Kitabesi bulunmayan ve Surp Toros adıyla bilinen kilisenin yapımında Rum Kilisesi’nde olduğu gibi düz kesme taş bulunuyor.
450 bin Euro’ya satışa çıkarılmıştı
Kayseri’nin ve Tavlusun Mahallesi’nin tarihini anlamak, geçmiş olaylarla bağlantı kurmak, kültür aktarımı sağlamak ve bunlar ışığında geleceği aydınlatmak açısından önem taşıyan bu kiliseler eski şeklini korumuyor. Şahsi mülke ait olan bu yerler bir an önce tahribattan kurtulmayı bekliyor. 2015 yılında sahibi tarafından internet sitesinde 450 bin Euro’ya satılığa çıkarılan tarihi Rum Kilisesi makus kaderine terk ediliyor. Tarihi bir mahalle olan Tavlusun’da koruma altına alınmayan ve restorasyon çalışmaları yapılmayan eserlerde ağır bir yıkım ve tahribat göze çarpıyor. Defineciler tarafından zarara uğrayan tarihi yapılar aynı zamanda evsiz vatandaşların da uğrak noktası hâle geliyor. Bölgeye ziyarete gelen kişiler kiliselerin son durumları karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Tarihe ve tarihi yapılara saygısı olmayan kişiler tarafından da kilise içerisinde birtakım hasarlar yaratılmış durumda eski günlerine kavuşmayı bekliyor. Kapalı olan ibadet yerlerinin amaçları dışında kullanılması mahalle sakinlerini rahatsız ediyor.
Kayseri’nin tarihinin aydınlanması ve kültürel değerlerinin artması açısından büyük önem taşıyan bu yapıların bir an önce yenilenmesi bekleniyor. Hem Kayseri hem ülke açısından tarihe sahip çıkmak, günümüzü aydınlatmaya yardımcı olan eserleri korumak önem arz ediyor.