Eski Bakan Tüfenkci'den Melikgazi'nin Projelerine Övgü Dolu Sözler! Eski Bakan Tüfenkci'den Melikgazi'nin Projelerine Övgü Dolu Sözler!

Bandırma Öğretmen Evi'nde Meşale Fikir ve Hareket Derneği, MÜSİAD, Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Diyanet-Sen ve Enerji-Bir-Sen tarafından düzenlenen Uluslararası Güvenlik Stratejileri Uzmanı Erol Karakuş’un konuşmacı olarak katıldığı “F-35 ve S-400 Denkleminde Doğu Akdeniz’de Türkiye” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Uluslararası Güvenlik Stratejileri Uzmanı Erol Karakuş, konferans sonunda İHA’nın sorularını yanıtladı.
Uluslararası Güvenlik Stratejileri Uzmanı Erol Karakuş, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemleri ve ABD’nin askıya aldığını açıkladığı F-35 Savaş Uçağı projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Karakuş, “ S-400 Yüksek Hava Savunma Sistemi Türkiye’nin bugün sahip olma yolunda çalıştığı, ihtiyacımız olan bir sistem. F-35 ' i aynı minvalde değerlendirmemek gerekiyor. F-35 ile birebir aynı olmasa da elimizde F-16 savaş uçakları var ve bunları biz üretiyoruz. Hali hazırda üretilmekte olan ileri teknoloji yani 5. jenerasyon dediğimiz Milli Savaş Uçağı projemiz var. Bu tasarım ve taslak aşaması geçildi. İngiltere ile ortak yürütülen bir çalışma bu. 2025 yılında ilk üçü, 2027 ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim yılı olarak planlanıyor. Tabi bunun öne alınma ihtimali de var" dedi.

Kayseri'deki uçak fabrikası örneği

Atatürk zamanında Kayseri'de kurulan Türkiye'nin ilk uçak fabrikası'nın İsmet İnönü döneminde kapanmamış olması halinde bugün ABD ve Rusya'nın Türkiye'deki uçak teknolojisi karşısında nal toplayacağını ifade eden Uluslararası Güvenlik Stratejileri Uzmanı Erol Karakuş, "Şu anda NATO’nun en büyük uçak bakım merkezi Kayseri’dedir. Kayseri’deki tesisimizin adı FASBAT. NATO’nun tüm uçaklarının bakımları Kayseri’de yapılır. Yeni değil, 1970’li yıllardan beri NATO’nun tüm uçaklarının bakımları FASBAT’ta, yani Fabrika Seviyesinde Bakım Merkezi’nde yapılır. Bilmediğimiz çok şey var. Orasının kuruluşu bir Uçak Fabrikası. Uçaklar üretmiş, hem de o zamanın teknolojisine göre çok iyi uçaklar üretmiş. Amerika silah sanayisinde yarışı kaybetmemek, hem pazarın elinden çıkmaması, hem de başka bir üreticinin pazara girmemesi için adamlar gelip oturmuş demişler. Uçağı kaça mal ediyorsunuz? İşte örneğin 100 bin dolara mal ediyorum. Bırak, ben sana uçağın tanesini 30 bin dolardan vereyim. Hatta 100 tane de hediye edeyim. İsmet İnönü fabrikanın kapatılması talimatını veriyor. ABD bunun yanında bize Norveç’in ve birkaç ülkenin daha uçak bakım imtiyazını bize veriyor. Siz burayı uçak bakım tesisine çevirin diyor. Bunlar diyor ki, koca bir imparatorluk yıkıldı. Biz başkalarına güvenmeyelim. Ne olur, ne olmaz. Biz bu uçakları muhafaza edelim. Dışarıda muhafaza edilmesi riskli. Bunları o zamanki mühendislerin kararıyla grafit denilen gres yağı ile yağlıyorlar. O zamanlar Sümerbank Kayseri Fabrikası’nın ürettiği Amerikan kaput bezi ile uçakların her tarafını sarıp o şekilde gömüyorlar. Ola ki ihtiyaç olursa çıkarıp kullanabilelim diye. Yanlıştır, doğrudur ama işin aslı bu. Benim bir kaynağım varsa dursun. Elimin altında, benim zaten. Bir başkasını da ucuza alabiliyorsam alırım. Bunu da ihtiyat olarak elimin altında tutarım. Bu doğru bir politikadır. Ama sanayi ve teknolojinin gelişmesinin önünü kesebilecek ithalatın yapılması çok büyük yanlıştır. Hele ki savunma sanayi. Bu ölümcül bir hataydı. O uçaklar üretilmeye devam etseydi ben inanıyorum ki, bugün Amerika’sı, Rusya’sı o teknolojileriyle bizim arkamızda nal topluyor olacaklardı. Çünkü bizim çocuklarımız gerçekten zeki. Bugün ürettiğimiz İHA’lara, SİHA’lara bakın. Amerika’nın Predatörlerinden de, İsrail’in Heron’larından da çok üstün" diye konuştu.