Türkiye’deki hukuk eğitimini eleştiren Ünalmış, hukuk meslek giriş sınavlarında ki sonuçları hukuk eğitimine bağladı. Hukuk meleklerine giriş sınavı sonuçlarının Türkiye’de kalitesizleşen hukuk eğitiminin ispatı olduğunu belirterek şunları söyledi; “Herkesçe malum; artık avukat, hakim ya da savcı olabilmek ve bu meslekleri yapmak için, bir ön sınavda başarılı olmak gerekiyor.. Hukuk mesleklerine giriş sınavı diye isimlendirilen bu sınavın ilki Eylül 2024’te ÖSYM tarafından yapıldı. Verilere göre, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavına toplam 9 bin 142 aday katıldı ve bu adayların yüzde 42,67’si başarı sağlayarak, 70 baraj puanını geçti.
İdari Yargı Ön Sınavının (iktisat, işletme vb mezunlarının idari yargı hakimliği için girdiği ön sınav) sonuçları ise daha kötü çıktı. İYÖS'e katılan toplam 1 bin 228 adayın ise yalnızca yüzde 1,2’si başarı sağlayabildi.
Alınan bu sonuçlar;
Türkiye’deki kalitesiz hukuk eğitiminin,
Her üniversiteye kolayca açılan bir çoğu paralı, sayısı 90’a ulaşmış hukuk fakültelerinden mezun olan gençlerin hiçbir şey bilmeyerek hukuk mesleğini ifa etmeye çalıştıklarının,
Hukuk fakültelerinin bir çoğunun, sadece içi kitap dolu bina olduklarının, İSPATIDIR…
Açıklanan sonuçların detaylandırılması lazım.
Hangi üniversiteden, kaç hukuk fakültesi mezunu olduğu,
Bu mezunlardan, fakültelere göre kaçının 70 olan barajı geçerek başarılı olduğu,
Başarısız olan hukuk fakültesi mezunlarının kaç puan aldıkları,
AÇIKLANMALI, içi boş olan hukuk fakülteleri öğrenci alımına KAPATILMALIDIR.
Boş vakti olan herkesin hukuk fakültesi okumayı hayal ettiği, hukuk okursam “köşeyi dönerim” diye düşündüğü, İKTİDARIN, her ile hukuk fakültesi açmakla gururlandığı, Türkiye’de, belki bir şeyler değişir ve hukuk eğitimi bir nebze olsun kaliteye ulaşır, BELKİ.
Ama unutmayın! Hukuk fakültesi mezunu olmak, HUKUKÇU olmak anlamına gelmiyor…
Bu farkı da sadece HUKUKÇU’lar anlıyor!”