Uzman isimlerden Prof. Dr. Alper Şener, alt ve üst solunum yolu hastalıkları ile zatürreye yol açan enfeksiyonlara dikkat çekerek bu nedenle yoğun bakıma yatışlarda büyük artış yaşandığını aktardı.

Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış Prof. Dr. Alper Şener, kış aylarıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış görüldüğünü belirtti. Grip ve diğer viral enfeksiyonlardan sonra, mukozal hasar nedeniyle zatürre gibi bakteriyel enfeksiyonlarla daha sık karşılaşıldığını vurguladı.

Yoğun bakım yatışlarında artış

Bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu yoğun bakım yatışlarının arttığını belirten Prof. Dr. Şener, özellikle 65 yaş üstü bireylerde zatürreye bağlı komplikasyonların daha fazla olduğunu ifade etti.

Korkutan yoğun bakım alarmı! Hastalık hızla yayılıyor!

Şener, "Mevsimsel geçiş ve 65 yaş üstü hastalarda zatürreye çeviren enfeksiyonlardan dolayı yoğun bakıma yatışlarda bir artış var. Üst solunum yolları enfeksiyonları dediğimiz zaman grip ve grip benzeri viral hastalıkları kastediyoruz. Grip bunların lokomotif hastalığı. Ancak korona, rhinovirüs, RSV gibi uzun bir liste de var. Bunların yarısından çoğunu grip benzeri hastalıkları olarak adlandırıyoruz. Çoğunda ateş, eklem ağrısı, hafif solunum sıkıntısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi semptomlar görülüyor" dedi.

Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı 

Gözleriniz sizi ele veriyor: Sağlık aynanızla tanışın! Gözleriniz sizi ele veriyor: Sağlık aynanızla tanışın!

Bakteriyel enfeksiyonlar sonucu antibiyotik kullanımının önemine değinen Prof. Dr. Şener, viral enfeksiyonların antibiyotikle tedavi edilemeyeceğini, ancak bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıktığında antibiyotik tedavisinin gerekliliğini vurguladı.

Korkutan yoğun bakım alarmı! Hastalık hızla yayılıyor!

Kronik bronşite dönüşebilir

Prof. Dr. Şener, grip ve viral enfeksiyonların ardından hastalarda bakteriyel enfeksiyon gelişmesi durumunda, özellikle 65 yaş üstü bireylerde hastalığın kronik bronşite dönüşebileceğini belirtti. Zatürre aşısı ve önemi Zatürreye karşı alınacak önlemler arasında, özellikle 65 yaş üstü bireyler için zatürre aşısının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şener açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Hastaların 3-4 gün devam eden hafif eklem ağrısı, kas ağrısı ile üst solunum enfeksiyonu atlattıktan sonra bir hafta içerisinde devam eden ve kesilmeyen öksürük nöbetleri, eklem ağrısı, kas ağrısı devam etmesi ya da tekrar başlaması, özellikle yatarken solunum sıkıntısı çekmesi, nefes darlığı çekmesi gibi durumlar görülüyorsa ya da yatarken bunu hissetmiyorsa dahi günlük çalışan birisi merdiven çıkarken çabuk yorulma, yol yürürken çabuk yorulma gibi bulguları varsa dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu hasta grubunda antibiyotik başlanması lazım"

Kış çaylarının önleyici etkisi yok

Kış çaylarının, boğazı yumuşatıcı etkisi dışında bir önleyici etkisi olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, bu çayların aşırı kullanımının karaciğer hasarına yol açabileceğini belirtti. Yaşlı nüfusun artışı ve zatürre riski Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte, zatürre gibi enfeksiyonlardan dolayı hastaneye yatışların arttığına değinen Prof. Dr. Şener şu ifadeleri kullandı:

"Daha çok o boğazda yanma, batma hissi olduğu zaman daha çok yumuşatıcı etkisi olduğu için bu çaylar öneriyoruz ama her şeyin fazlası zarar. Özellikle kış çaylarında çok uzun dönem kullanımlarda, özellikle içerisinde aflatoksin taraması yapılmayan çay kullanımlarında, karaciğer enzimlerinde bozulma, karaciğer yetmezlikleri ve hasar oluşturabiliyorlar. Buna dikkat etmek lazım. Boğazınızı yumuşatmak için ılık bir su, birkaç damla limon çok az da şeker işe yarayacaktır. Kış çayları kışın toplanıp hazırlanan çaylar değil. Çünkü kışın hiçbir ot yetişmez. Belki birkaç yıl öncesinin kış çayını kullanıyorsunuz. Dolayısıyla bu ise zarar yarardan çok zarar getirebilir" dedi.

Kaynak: DHA