Yaptığı eserler ile hem Osmanlı tarihinde hem kayseri tarihinde önemli bir yere sahip olan Mimar Sinan’ın doğduğu ahalle olan Ağırnas yeraltı şehri ve doğal güzellikleriyle o dönemde şehrin dikkatini çekerken, Agırnas’ın uzun geçmişe sahip bir yaşam merkezi olduğu ortaya çıktı.

Mimar Sinan Kimdir?

Osmanlı İmparatorluğun da 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisi  Olan,  Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünde 1489 yılında doğmuştur. 17 Nisan 1588 yılında da vefat etmiştir. 1511 de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul'a gelmiştir. Mimar Sinan'ın Mimarbaşı olduktan sonra verdiği üç büyük eser, onun sanatının gelişmesini gösteren basamaklar olmuştur. Bunların ilki İstanbul'daki Şehzade Camii ve külliyesidir. Dört yarım kubbenin ortasında merkezi bir kubbe tarzında inşa edilen Şehzade Camii, daha sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir.

Süleymaniye Camii, Mimar Sinan'ın 1550-1557 yılları arasında yapmış olduğu İstanbul'daki en muhteşem eseridir. Kendi tabiriyle kalfalık döneminde yaptığını söyler. Mimar Sinan'ın en büyük eseri, 86 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" diye takdim ettiği, Edirne'deki Selimiye Camiidir.  İstanbul'daki ilk eseri ise Haseki Külliyesidir.

Ağırnas-1

Erciyes dağının patlama riski var mı? Erciyes dağının patlama riski var mı?

Ağrınas’ın Konumu ve Tarihi 

Ağırnas köyü, korkmaz vadisinin doğusunda bulunmaktadır. Vadi köyün güneyinde doğru devam etmektedir.  Ağırnsan köyünün en eski evleri vadi yönünde, ön cephelerdekilerdir. Bu evlerden biri de Mimar Sina’nın 1489 yılında doğduğu evdir. Ağırnsan Köyü’nde bugün mevcut olan en eski yapılar 18. ve 19. Yüzyıllardan kalma olduğu tespit edilmekte olsa bile köyün asıl kuruluş tarihi tam olarak tespit edilememektedir.

Mimar Sinan’ın 1500 yıllarda Ağırnsa da yaşadığı dönemde, köyde kalan 53 gayrimüslim ve 3 Müslüman hane sayısı mevcut bulunmaktaydı. Bu sayı 1520 yılına gelindiğinde 72 gayrimüslim ve 2 Müslüman hane olarak değişmiştir. Aradan geçen yıllardan sonra gayrimüslim sayısı azalmış Müslümanlar çoğalmıştır. 1834 yılında köyde yapılan sayımda 145 Müslüman, 28 gayrimüslim olduğu sonucuna varılmıştır. 1835 yılında gerçekleşen depremde Ağırnas büyük hasar kayıplarına uğramıştır.

Ağısnas5

Ağırnas’ın Altındaki Gizem 

Ağırnas’la ilgi İlginç olan husus, vadinin doğu sırtında bulunan eski evlerin altına bulunan birbirlerine tünellerle bağlı bir yeraltı yapı sistemi olmasıdır. Bu yeraltı sistemi Mimar Sinan’ın evinin altında da var olduğu bilinmektedir. Civardaki gördüğümüz bu yeraltı yapı sistemi iki farklı kata yayılarak tüm mahalle boyunca devam etmekte ve civardaki tüm evlerin altına ulaşmaktadır. Mimar Sinan’ın evinin altındaki tünellerde bulunan iki adet kapı taşı, bu yapının ilk inşa amacının savunma amaçlı bir yeraltı şehri olduğunun ispatı olduğu söylenmektedir.

Bu yapının dışında buradaki yerleşim yerinde iki farklı yeraltı şehri daha bulunduğu söylenmektedir. Bağlantıları kapatıldığı veya yok olduğu için araştırılamayan, bulunamayan yapıların da olduğunu varsayılıyor. Bu tespitten yola çıkarak, tüm ağrınasın altında devasa bir yeraltı şehri olduğunu varsaymaktadırlar. Kapadokya’da bu tür yeraltı şehirlerinin 7 ila 11. yüzyıllar arasında kazıldığı bilinmektedir ve bu yapılar Ağırnas’ın geçmişinin en az bin yıllık olduğunun bir ispatı olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan, Ağırnas’ın 500 m batısında, Koramaz Vadisi’nin kayalık duvarlarında da sayısız kaya yerleşimi bulunmaktadır. Bu da farklı bir merak konusu uyandırmaktadır.
 

Kaynak: Haber Merkezi