Bir Hewlett Packard Enterprise şirketi olan Aruba’nın sponsor olduğu çalışmanın raporu, çalışanlar tarafından mobil teknolojiyi destekleme konusunda ‘öncü’ olarak değerlendirilen şirketlerin, bu destek açısından kötü olarak nitelendirilen kurumlarla kıyaslandığında, verimlilikte (yüzde16), yaratıcılıkta (yüzde 18), memnuniyette (yüzde 23) ve bağlılıkta (yüzde 21) bir artış gösterdiğini ortaya çıkardı.
Pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Chris Kozup, “Bugün çoğu şirket ve çalışanlar, önce mobil yaklaşımının kurumlar için iyi olabileceğini anlıyorlar, ancak Fortune 500’deki şirketlerden birinin CEO’suna organizasyonunun, çalışanların verimliliğinde yüzde 16’lık bir artış gerçekleştirebileceğini veya İK direktörlerine çalışanların bağlılığını beşte bir oranında artırabileceklerini söylerseniz, mobiliteye şimdiye kadarkinden daha fazla yatırım önceliği vereceklerine inanıyoruz” dedi.
EIU’nun analizi, ‘önce-mobil’ çalışan deneyiminin önemli boyutlarını belirleyerek, sonra da her bir boyutun iş performansına nasıl katkıda bulunduğunu göstererek, mobil teknolojinin yaygın olarak benimsenmesinin iş sonuçlarını nasıl etkilediğini belirlemeye çalışıyor. İşte göze çarpan bir dizi önemli trend:
HERHANGİ BİR ZAMANDA HERHANGİ BİR YERDE ÇALIŞMAK
Herhangi bir yerde herhangi bir zamanda çalışma yeteneğinin, katılımcıların yüzde 49’unun verimliliklerine en çok etkisinin olduğunu söylemeleri ile birlikte, çalışan verimliliği üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu görülüyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 38’i bunun, işverenden memnuniyetleri üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu belirttiler.
İŞBİRLİĞİ YAPMA YETENEĞİ
Global olarak etkin bir şekilde işbirliği yapma yeteneği, yaratıcılığı (yüzde 38) etkileyen en önemli faktör olarak gösterildi, diğer bir üçte birlik katılımcı grubu ise bunun kuruma bağlılıkları üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu söyledi. Daha iyi bir işbirliğinin teşvik edilmesine yardımcı olması için, şirketlerin yüzde 42’si şimdi mobil cihazlarda çalışan dijital işbirliği araçları kullanıyorlar - bu rakam İngiltere’de yüzde 56’ya çıkıyor. Whatsapp gibi mobil mesajlaşma uygulamaları, organizasyonların yüzde 31’inde kullanılıyor, ancak bu oran Singapur’da yüzde 66 ile zirve yapıyor.
MOBİL BİLGİYE ERİŞİM
Çalışanların yüzde 42’si, bilgiye hızla ve kolaylıkla erişme olanağının verimlilik seviyelerinde en büyük etkiye sahip olduğunu söylüyorlar.Şu anda şirketlerin yüzde 54’ü, ofiste herhangi bir yerde veya uzaktan çalışmayı desteklemek için, herhangi bir mobil cihazdan şirket ağına erişime izin veriyor.
İŞYERİNDE ÖZGÜRLÜK
Çalışanların yüzde 32’si için, ofiste herhangi bir yerde çalışabiliyor olmak yaratıcılıklarını etkileyen en büyük faktör, yani bir şirket sadece bazı seçenekler sunarak daha fazla ‘sol beyin düşüncesi’ne sahip olma potansiyeline sahip.Katılımcıların yüzde 29’u da, işyeri esnekliğinin kuruma bağlılıkta en büyük farkı yarattığını bildirdi. Rapor, şirketlerin yüzde 46’sının bu özgürlüğü teşvik etmek için şimdi, herhangi bir yerde mobil bağlantı ile birden fazla çalışanın ofiste farklı zamanlarda aynı masayı kullanabildiği bir ortam sunduğunu ortaya çıkardı, bu da çalışma ortamlarında işbirliğinin arttığını gösteriyor. İngiltere bu serbest çalışma ortamının en fazla sunulduğu ülke (yüzde 54), onu Avustralya ve Almanya (yüzde 53) izliyorlar.
MOBİLİTE SADECE Y KUŞAĞI İÇİN DEĞİL
EIU’nun çalışmasındaki katılımcıların yaşı, mobil teknolojinin onların performansını ve bağlılığını etkilemesinde bir etken olarak bulunmadı. Aslında bu, daha genç kuşağın mobil çalışmalarda hakim durumda olduğu popüler inancını desteklemiyor, böylece mobil teknolojiye öncelik verme organizasyonlar için çok daha kritik hale geliyor. (İHA)