NASA uzay araştırmalarına devam ederken yeni bir haberle ortalığı ayağa kaldırdı. Satürn gezegeninin halkalarının kaybolacağını dünyaya ilan etti.
Halkalar Tamamen Yok Olmuyor
Yaşanacak olan gökyüzü olayı aslında sadece nadir görülen bir kozmik olay...
Gezegenin eksen eğimi nedeniyle halkalar, Dünya'dan neredeyse görünmez hale gelecek. Görünmez hale gelecek olan halkalar tekrar eski haline geri dönecek. Halkalar, Kasım 2025'te tekrar görünmeye başlayacak. Yaklaşık 1 yıl aynı eğim de kalacak olan Satürn gezegenini uzun bir süre halkasız olarak gözlemlenecek.
Bu Nadir Kozmik Olayı Kaçırmayın!
İlerleyen zamanlarda açı küçüleceği için Satürn’ün halkalarını görmek giderek zorlaşacak yani Satürn’ün halkaları gözden kaybolacak.
NASA’nın açıklamalarına göre Satürn’ün halkaları, 2025 yılında Dünya’dan görülemeyecek. Tabii ki gerçekten kaybolmayacak. Halkalar, Satürn’ün eğimi nedeniyle görülemeyecek.
Satürn'ün Halkaları Tekrar Ortaya Çıkacak
Satürn'ün halkaları, Mart 2025'te gözden kaybolacak, daha sonraki yıllarda ise tekrar görülebilecek.
Bilim insanlarına göre halkalar, bundan tam 18 ay sonra gezegenimiz üzerinden görülemeyecek. Şu anda Satürn ile Dünya tam hizada değil ve gaz devi 9 derecelik açıyla eğimli. Önümüzdeki yıl bu oran 3,7’ye gerileyecek ve halkaları görmek daha da zorlaşacak. 2025’te ise sıfıra düşerek tamamen görülemeyecek seviyeye gelecek. Satürn’ün halkaları, geçici süreliğine gözden kaybolacak. Açıklamalara göre halkalar, daha sonra yavaş yavaş tekrar görülebilir olmaya başlayacak ve 2032 yılında, yani kaybolduktan 8 yıl sonra 27 derecelik maksimum eğimine ulaşacak. Halkaların en iyi görüntüsü de bu tarihte görülecek.
Satürn’ün halkaları, kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve diğer maddelerden oluşuyor. NASA verilerine göre halkalar, gezegenden 282 bin kilometre uzağa kadar uzanabiliyor. Dikey uzunluklarının ise 10 metre civarında, yani oldukça küçük oldukları belirtiliyor. Son olarak halkaların ilk kez 1610 yılında Galileo Galilei tarafından gözlemlendi.