Birçoğumuzun sorunu haline gelen yorgunluğun sebebi aşırı düşünmemizden kaynaklanıyor olabilir. Gün boyu aklımızda dönüp duran susturamadığımız birçok düşüncemiz vardır.Bu düşünceler, gece yattığımızda da rüyalarımızda da peşimizi bırakmazlar. Aklımızda dönüp duran düşüncelerimizi susturma ve yorgunluğumuzdan kurtulma yollarını Psikolog Merve Başıbüyük anlattı.

Psikolog Merve Başıbüyük'ın ifadelerine göre; sürekli yorgun olmamızın sebebi, acaba aşırı düşünen bir yapımız mı var? Bu aşırı derecede düşünmeye, zihnimizde aynı cümlelerin tekrar tekrar dönmesine ruminasyon denir. Bir düşünce veya fikrin vardır aklında. Düşünürsünüz, yorumluyorsunuz, aklınızda bir yere koyuyorsunuz, sonra tüketilip sindiremiyorsak eğer, tekrar önümüze sunulur. Aşırı düşündüğümüzde zihnimiz çok fazla enerji kaybeder. Bir konuda karar vermek zaten başlı başına çok yorucu, enerji anlamında emek sarf edici bir aşamadır. Normal hayatınızda çok fazla iş yapmamış olsanız bile zihin gücünüzü kullanmanız, sizin beden gücü olarak değil, zihinsel olarak aşırı yorulmanıza sebep olur. Yorgun olmamızın sebebi, gece aklımızdan atamadığımız düşüncelerimiz olabilir. Sabah uyandığımızda, ilk andan beri aklımızda dönüp durur. Hatta belki rüyalarımızda bile zihnimiz bu olayları tekrar edip duruyor olabilir. Bu noktada dinlenmiş olmamızın imkânı çok düşük seviyededir.

Aşırı düşünme bağımlılığı

Aşırı düşünme bağımlılığımızı ortadan kaldırdığımızda, yorgunluğumuzdan bir nebze olsun kurtulmuş olacağız demektir. Aslında aşırı düşünmek hayatı yenme çabasıdır, acıyı yaşamaktan kaçınma çabasıdır. Aşırı düşünmenin içinde aşırı araştırma da vardır. Başıbüyük ‘Örneğin; ben internetten bir ürün alacağım. Kötü çıkma ihtimalini düşündüğümden dolayı bütün yorumlarını okuyacağım ve o ürünle ilgili birçok habere ulaşmaya çalışacağım. Bunun sebebi günün sonunda ürünün kötü çıkma olasılığını ortadan kaldırmak içindir. Pişmanlık hissiyatından kaçmak istiyorum. Ah yanlış bir ürün aldım, beğenmeme olasılığım ortadan kalksın istiyorum ’dedi. İlk önce bu olayı fark etmemiz gerekiyor ki sonrasında bu döngüyü kırabilelim.

B

Bu düşünceler bizi yormaktan başka tüketir de. Bizi tüketen şeylerin içine; bitirmediğimiz ve ertelediğimiz işler, kapatamadığımız meseleler, hayır dememiz gereken yerde hayır diyememek girmektedir.
Yorgun olma sebeplerimizden biri de dinlenmeyi bilmememizle ilgilidir. Bilinen tek bir tip dinlenme var ve biz hep bunu uygulamadığımız için dinlenemiyoruz.

GSM operatörleri bu depremde de yine sınıfta kaldı: Vatandaşlar isyan etti! GSM operatörleri bu depremde de yine sınıfta kaldı: Vatandaşlar isyan etti!

Psikolog Merve Başıbüyük’e göre dinlenme yolları nelerdir?

• Fiziksel dinlenme; fiziksel dinlenmekte sadece oturmak ve yatmak dinlenmek yoktur. Aynı zamanda egzersiz yapmak da fiziksel dinlenmeye girmektedir. Bedenimizin esnemeye ihtiyacı vardır. Düzenli ve iyi beslenmek de fiziksel dinlenmeye girmektedir; en basitinden su içmek bile bu maddenin içerisine girer.

· Psikolojik dinlenme; duygularımızı hissetmeye zaman vermeliyiz. Çevremizle bağ kurmalıyız, bazen de kendimize özel alan yaratıp yalnız kalmalıyız. Doğayla bütünleşmeliyiz.

· Kendimizi geliştirmeye ara vermeliyiz; kendinize çok yükleniyorsanız,gelişmek için belli bir zaman ara vermelisiniz.

Bunların hepsini yapıyorsanız fakat hâlâ bir sonuç alamıyorsanız, yorgunluğunuzu üzerinden atamıyorsanız, kan değerlerinize, demir oranınıza ve hormonal durumunuza baktırmanız gerekebilir. Bu gibi bir durum varsa doktorunuzun yardımını almalısınız.

Kaynak: Elif Ergindoğan