Dünya''nın dört bir yanını etkisi altına alan virüslerin gün geçtikçe yeni bir türü daha ortaya çıkıyor. Bu virüslerin en tehlikelilerden biri sayılan rota virüsü ise tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanıyor. Rota virüsünün tek tedavi yöntemi olarak aşı kullanılıyor.

Rota virüsü, son derece bulaşıcı bir virüs türüdür. Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetli ishale yol açar.  Rota virüsü mide ve bağırsakları etkileyen oldukça bulaşıcı bir virüs. Bu virüs genellikle bulaşma yoluyla yayılır. Genellikle kötü hijyen koşullarının olduğu ortamlarda gerçekleşir.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli küresel bir sağlık sorunudur. Tedavisi yapılmadığında ciddi sonuçları nedeniyle aşı, bu enfeksiyon hastalığının genel halk sağlığı üzerindeki etkisini azaltmada kritik bir önlem haline gelmiştir. 

Rota Virüs Aşısı Hakkında

Su veya gıdayla, mikrobu taşıyan eller vasıtasıyla vücuda alınır. Yuva gibi kalabalık ortamlarda, özellikle çocuklar tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerini yıkamayı unuttuklarında kolayca yayılır. O kadar bulaşıcıdır ki, genel hijyen koşulları ne kadar iyi olsa dahi her çocuk 5 yaşını doldurmadan rota virüsü geçiriyor. Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış aylarında görülür.

Rotavirüs Enfeksiyonuna Karşı Korunma Nasıl Olur?

Hastalığı atlatmak için etkin bir ilaç tedavisi yoktur. Rota virüs aşısı olmak rota virüs hastalığından korumanın tek yoludur. Ağız yoluyla yutularak alınan bir aşıdır; iğne şeklinde değildir. Ülkemizde rota virüsü aşısını devlet karşılamamakla beraber güncel aşı fiyatı 1500 civarlarında...

Sabunla el yıkamak virüsü öldürmez fakat enfeksiyonun yayılmasını azaltır. Tuvaletten çıktıktan sonra ve bebeklerin bezlerini değiştirdikten sonra el yıkamaya dikkat etmek gerekiyor.

Yerlisi yabancısı binlerce kişi Kayseri’de! İşte sebebi Yerlisi yabancısı binlerce kişi Kayseri’de! İşte sebebi

Rota Virüsü Belirtileri

Rota virüsü enfeksiyonunun belirtileri şiddet açısından yaşa bağlı olarak değişir. Çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekillerde ortaya çıkan rota virüsü belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

İshal: Çocuklarda olduğu gibi, yetişkinlerde de sulu ishal görülebilir.

Kusma: Yetişkinlerde rota virüsü enfeksiyonuyla birlikte mide bulantısı ve kusma görülebilir.

Ateş: Yetişkinlerde ılıman seyreden bir ateş ortaya çıkabilir.

Karın Ağrısı: Bazı yetişkinler karın krampları ve ağrısı yaşayabilir.

Baş Ağrısı: Baş ağrıları, yetişkin rota virüsü enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir.

Kas Ağrısı: Eklem ve kas ağrıları gerçekleşebilir.

Genel Halsizlik: Genel bir rahatsızlık ve huzursuzluk hissi ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerde rota virüsü belirtileri genellikle çocuklardaki belirtilere kiyasla daha hafif seyrediyor. Yetişkinlerde rota virüsü enfeksiyonları genellikle kendiliğinden geçer ve özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak özellikle ishal ve kusma varsa, yeterli sıvı alımına dikkat etmek önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ