Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açık öğretim kurumlarının kuruluş, eğitim ve öğretim, yönetim ve işleyiş ile ilgili usul ve esasları kapsayan Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği 22 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Resmi Gazete’de yer alan yönetmelik düzenlemelerle birlikte yayımlandı. Yönetmelikte açık öğretim okullarını kapsayan maddeler güncellenirken açık öğretim lisesi, açık öğretim ortaokulu, mesleki açık öğretim lisesi ve son olarak açık öğretim imam hatip liseleri tek bir çatı altında toplanarak tek bir yönetmeliğe tabi tutuldu.
Geçme notu 50'ye yükseltildi
Yönetmelikte yapılan bu yeniliklerin yanı sıra öğrencilerin geçme notu ile ilgili maddelerde de değişiklikler gerçekleştirildi. Açık öğretim ortaokulu ve açık öğretim liselerinde tüm derslerden 45 ve üzeri puan alarak başarılı olarak nitelendirilirken 22 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre başarı puanı Türkçe dersin en az 70 diğer derslerden ise en az 50 olarak yeniden düzenlendi. Aynı zamanda açık öğretim liselerinde de bu puanlar tüm dersler dahil olmak üzere 50 ve üzeri başarılı sayılacak şekilde yenilendi.
Resmi Gazete’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Açık Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan diğer düzenlemeler de dikkat çekti. Açık öğretim okullarına yeni kayıtların elektronik ortamdan, e-devlet üzerinden yapılacağına dair maddelere yer verildi. Buna bağlı olarak maddede yer alan bilgilere göre verilerin elektronik ortama aktarılmasıyla öğrencilerden belge istenmeyeceği bildirildi. Bu düzenlemenin evrakta sahteciliğin önüne geçmesi öngörülüyor.
Nakil sisteminde de yapılan değişiklikler göze çarpıyor
Açık öğretim ortaokulunda öğrenim gören zorunlu ilköğretim çağı içerisinde olan öğrencilerin örgün temel eğitim kurumlarına geçiş imkânının yolu açıldı. Kayıt ve yenileme sırasından ‘Bakanlıkça ücret muafiyet hakkı verilenlerden ücret alınmaz’ ibaresi eklenirken yeni kayıt olan öğrencilerin mezuniyet şartlarını taşıyanların sınavlardan muaf sayılarak kayıt dönemi sonunda mezun olabilmeleri sağlandı.
Yönetmeliğe, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim imam hatip lisesi öğrencileri, genel hayatı olumsuz etkileyen salgın hastalık, doğal afet gibi durumlarda, kayıtlı olduğu alan veya dalda yüz yüze eğitim olması durumunda kontenjana bakılmaksızın nakil ve geçiş yapabilmelerine yönelik yeni hüküm eklendi.
Mesleki ve açık öğretim lisesinden mezun olan öğrencilerin "teknisyenlik" ünvanı almalarına yönelik daha önce yapılan düzenleme de yeni mevzuata eklendi. Öğrencilik durumları "donuk ve silik" kavramları ile ifade edilmekte iken bu terimler, "kayıt yenilemeyen ve beklemeli öğrenci" olarak düzenlendi.
Ayrıca, açık öğretim kurumlarının iş ve işlemlerini yürüten açık öğretim bürolarının adı açık öğretim birimleri olarak değiştirildi. Bu okullarda yüz yüze eğitim alan 18 yaş üstü öğrenciler için disiplin hükümleri getirildi. 18 yaş altındaki öğrencilerin disiplin ile ilgili iş ve işlemlerinde ise Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği esas alınacak.
Bir yıldan fazla süreli kamu göreviyle yurt dışında görevlendirilen kişiler çocuklarını açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırabilmekteyken, velisi ile yurt dışında ikamet ettiğini veya velisinin yurt dışında görevlendirildiğini belgelendirenlere de kayıt hakkı tanındı.