Uzman Sosyal Pedagog ve Psikolog Hamın Demirbaş, yaptığı açıklamada:“. Panik atak ani gelişir ve başlangıçta hızla artan yoğun kaygı, korku ve huzursuzluk duygusu oluşturur ve yalnızlaştırır ” dedi.

PANİK ATAK NEDİR?

Uzman Sosyolog Pedagog ve Psikolog Hamın Demirbaş; Panik Atak hakkında yaptığı açıklamasında şöyle konuştu; “ Asıl adı panik bozukluk olan fakat halk arasında panik atak olarak bilinen bu hastalığın temel özelliği beklenmeyen yoğun kaygı nöbetleridir. Panik atak ani gelişir ve başlangıçta hızla artan yoğun kaygı, korku ve huzursuzluk duygusu oluşur. Bunlar zaman zaman tekrarlar. İnsanı dehşet içinde bırakır. İnsan hayatını dramatik olarak değiştirir. Panik atakla birlikte bazı ruhsal ve bedensel şikayetler ortaya çıkar. Genellikle 10 dakika içinde en yüksek düzeyine ulaşır. Teşhis için kişinin en az iki kere bedensel belirtiler gösteren beklenmedik panik atak geçirmiş olması gerekir. Panik atak grup halinde gerçekleşebilir ve geleceğe dair endişenin gelişmesi ile bağlantılıdır. Kişiler uyanıklık halini veya başka şikayetlerin panik atağın öncüsü gibi algıladıklarından panik atağın olasılığın yüksek olduğu durumlardan kaçınırlar ve bu durum fobiye yol açar. Kaygı düzeyin yüksek olduğu durumlarda hasta zevk duygusu üzerinde odaklanmakta zorlanır. Uykusuzluk sorunu yorgunluğa yol açar. Kaçınma artı yorgunluk ise yalnız kalma isteği ile sonuçlanır. Panik bozukluğu ve depresyonu olanlarda intihar teşebbüssü sık görülür. Panik bozukluğunda kaygıyı yenmek için hastalarda alkol ve madde bağımlılığı problemleri oluşabilir”dedi.

KİMLER PANİK ATAĞA YATKINDIR?

Uzman Sosyal Psikolog Demirbaş; “ Globalleşen dünyada gittikçe zorlaşan, stres verici hayat koşullarına ayak uydurmakta yaşanan zorluklar panik bozuklukla ilişkilendirilebilir.

Her dört kişiden biri yaşamaktadır. Panik Bozukluğun yaş sınırı yoktur. Her yaşta başlayabilir. Sağlık konusunda endişe, beklenti gerginliği, erken dönemde yaşanan kayıplar, ayrılma kaygısı, çevre ve ya ebeveyn özellikleri, okul fobisi, kişilik özellikleri (örneğin özgüven eksikliği) 50 yaş altında olanlarda, kadınlarda, evliliklerde, boşanmış ya da dullarda, ailesel yatkınlık kırsal bölgelere göre şehirde yaşam vs. gibi etkenler panik atak yönünden risk teşkil etmektedir.”

PANİK ATAĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ekrana bakarken bu kurala dikkat! Göz rahatsızlıklarının temel nedeni olabilir Ekrana bakarken bu kurala dikkat! Göz rahatsızlıklarının temel nedeni olabilir

Psikolog Demirbaş, panik atağın belirtileri hakkında ise şu bilgileri verdi; “ Beyin vücuda acil hastalık alarmı verir, bu andan itibaren vücudun tüm organları aslında mevcut olmayan bu hastalığa karşı savunmaya geçer. 10 dakika içinde en yüksek düzeyine ulaşan bu yoğun gerginlik haline; Çarpıntı, Kalp atımlarını duyumsama ya da kalp hızında artma olması, Terleme, titreme ya da sarsılma, Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma, Soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da sıkıntı hissi, Bulantı ya da karın ağrısı, Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma, Gerçekdışı duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma, Kontrolünü yitireceği ya da çıldıracağı korkusu, Ölüm korkusu, Uyuşma yada karıncalanma duyumları, üşüme, ürperme ya da ateş basması gibi bedensel şikayetlerden en az 4 tanesi kişide net gözlenmeli.Panik Atak 10–30 dakika sürer. Geceleri kişi panik atakla

büyük bir korku içinde uyanabilir. Sık sık uykuyu bölen nöbetler yaşayan kişi uykuya dalmakta güçlük çeker hatta uyumamak için gayret gösterir” diye konuştu.

PANİK ATAK SÜREKLİLİĞİ, ÇARESİZLİĞİ UYANDIRIR!

Uzman Sosyal Pedagog Psikolog Demirbaş; sözlerini şöyle tamamladı:”Kişi felç ve beyin kanaması gibi beyin hastalıkları, mide kanaması, bulaşıcı hastalıklar gibi durumlar ile karşılaştığını düşünür. Tıbbı müdahale için acile başvurur, kardiyoloji ve nörolojiye gider. Psikolojik olduğunu bilseler de kendilerini ikna edemezler. Bu konuda çevrenin telkinleri etkili olmaz. Kişi atak esnasında hissetiği hastalığı tüm gerçekliği ile yaşar. Sürekli tekrarlayıcı olması kişide çaresizlik uyandırır. Sıklıkla yeni bir atak geçirme korkusu yeniden panik atak geçirmesini ve kişinin sürekli kaygı halinde kalmasına sebep olur. Kişi her an ölüme yaklaşıyor veya çıldırıyormuş gibi hissetmeye başlar. Panik atak nasıl tedavi edilir? Panik atak tedavisinde ilaç tedavisi, psikoterapi başlıca tedavi seçenekleridir. Uzun soluklu olan panik atak tedavisinde ilaçlar yaklaşık 2 hafta sonrasında etkisini göstermeye başlar. Bu sebeple tedavide sabır en önemli unsurdur. Hastaların ilaç tedavisini iyileştiklerini düşünerek yarım bırakmamaları da oldukça önemlidir.Ağır vakalarda ilaç tedavisinin yanı sıra psikolojik destek ve psikoterapi de uygulanabilir. Psikoterapi de hasta da panik atağa neden olan etkenlerin telkin yoluyla ortadan kaldırılması esasına dayanır. Hastaya panik atakla baş etme mekanizmaları öğretilir. Atağı yatıştıracak nefes alıp verme ve gevşeme teknikleri öğretilir.”