Sahur öğününün kesinlikle kaçırılmaması gerektiğine dikkat çeken Kayseri Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula, sahuru atlamanın vücutta mineral, protein ve vitamin kaybına neden olacağını söyledi. Diyetisyen Esra Kula, bu durumun kas ve sıvı kayıpları ile konsantrasyon bozukluğuna neden olacağını belirtti.

 

İFTARDA AĞIR YİYECEKLER KİLO ALIMI NEDENİ

Ramazan ayında dikkat edilecek diğer hususun, iftar sofralarında ağır yiyeceklere yer verilmemesi olduğunu kaydeden Diyetisyen Esra Kula, “Uzun açlığın üzerine, aşırı dolu sofralardan, üst üste yenen yağlı ve şeker oranı yüksek gıdalardan beslenmek, dinlenmeye çektiğimiz gastrointestinal sistemi tam tersine çok daha hızlı şekilde yorar ve yıpratır. O yüzden iftar öğünün sade ve kaliteli gıdalardan oluşması önemli. İftarı hafif yapmadığımız zaman, bu başta kilo alımı ya da hazımsızlık, şişkinlik, şekerde ve tansiyonda ani yükselmelere bağlı rahatsızlıklara neden olabilir” diye konuştu.

 

İFTARDAN SONRA HER YARIM SAATTE BİR SU İÇİLMELİ

Yaklaşan tehlikeyi açıkladı: Sadece bir hastalık değil, ölümcül bir salgın! Yaklaşan tehlikeyi açıkladı: Sadece bir hastalık değil, ölümcül bir salgın!

Diyetisyen Esra Kula, Ramazan’daki en büyük hatalardan birinin de, iftardan sonraki zaman diliminde yeterince su içmemek olduğunu vurguladı. Diyetisyen Esra Kula, iftardan sahur sonrasına kadar her yarım saatte ya da saat başında su içilmesi gerektiğini hatırlattı.

 

İFTARDAN İKİ SAAT SONRA ARA ÖĞÜN YAPILMALI

İftardan iki saat sonra, meyve, yoğurt ta da kaliteli yağ içeren kuruyemişlerden oluşan ara öğün alınmasını da öneren Diyetisten Esra Kula, “İftar sonrasında da bir ara öğün önemli. Çünkü gün boyu yiyemediğimiz meyveyi ve gün boyu yaşadığımız kalsiyum kayıplarını vücuda sağlamak için iftardan 2 saat sonra koyacağımız bir ara öğünle kendimize kalsiyum ve vitamin, mineral desteği de sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı. (Kurumsal)