Savaş ve Çatışmaların Psikolojik Etkileri
Uzman Psikolog Hürfikir, savaş ve çatışmaların insan psikolojisi üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Erkeklerin savaş ve benzeri olaylarda duygularını daha iyi kontrol edebildiğini belirten Hürfikir, "Yapılan araştırmalara göre kadınlar, savaş, huzursuzluk ve toplumda gerginlik oluşturan benzeri bütün olumsuz durumlardan erkeklere oranla daha fazla etkilenmektedir. Erkeklerin duygusal tepkilerini daha iyi kontrol edebildikleri ve bu yüzden bu tür olaylarla daha iyi başa çıkabildikleri görülmektedir" dedi.
Travma ve Ruhsal Bozukluklar
Travma etkeni ortadan kalksa bile savaş ve çatışmalar sonrası ruhsal bozuklukların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Hürfikir, "Bu bozukluklar arasında en sık görülenler Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ve depresyondur. Duygular kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için bazen umursamaz davranan bireyler de olabiliyor. Travma sonrası öfke patlamaları, anksiyete, uyku sorunları, davranış bozuklukları sıklıkla yaşanabilir. Ayrıca moral bozukluğu, umutsuzluk, huzursuzluk, kâbus görme, en ufak sese irkilme, sinirlilik, travmatik anıların tekrarlaması ve bu olayları hatırlatan durumlardan kolayca rahatsız olma gibi belirtiler görülebilir" ifadelerini kullandı.
Başa Çıkma Yöntemleri
Son dönemde artan çatışmaların insan psikolojisi üzerinde yıkıcı bir etki bıraktığını belirten Hürfikir, şu tavsiyelerde bulundu: "Ruhen ve fiziken rahatlama sağlamak için nefes egzersizleri öğrenmek, uyku ve beslenme düzenini oturtmak ve olumsuz senaryolar oluşturmaktan kaçınmak gerekiyor. Korku, endişe ve öfke gibi sağlıksız duygularla baş etmeyi öğrenmek, ayrıca medyada karşılaştığımız haberlerin doğruluk payını sorgulamak önemlidir. Sağlıklı ve daha gerçekçi düşünmeyi sağlayabilmek adına baş edilemediği durumlarda uzman bir kişiden psikolojik destek alınmalıdır."