Türkiye’de sokak hayvanları meselesi, hem kamuoyu hem de yetkilileri tarafından yoğun bir şekilde tartışılmaya devam ediyor. Konya’da 2 yaşındaki Rana El Selci’nin sokak köpeklerinin saldırısı sonucu 7 Mart’ta hayatını kaybettiği olayın ardından yaşanan gelişmelerle birlikte başlayan kaos, son buluyor gibi. Sokak hayvanlarının durumu için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bir açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya’nın sokak hayvanları için yaptığı açıklama yeni dönemin habercisi oldu. Yerlikaya, Tüm belediyelerin sokak hayvanlarıyla ilgili mevzuata uyumunun iki ayda bir denetleneceğini duyurdu. Ayrıca, kısırlaştırma ve aşılama işlemleri tamamlanan sahipsiz hayvanların, etrafı çevrili ve korunaklı serbest dolaşım alanlarına bırakılacağını belirtti.

Belediyelere Çağrı: “2028 Çok Geç”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sokak hayvanlarının toplanması ve barınakların inşa edilmesi için belediyelere 2028’e kadar tanınan süreyi “çok geç” olarak yorumladı. Eski bakan Fatma Şahin, “Tesis kurmak kolay, bir yılda biter. Projeleri bizde var, verelim. Kendilerine uyarlayıp yapsınlar’’ diyerek projenin en kısa zamanda hayata geçmesi için destek olacağını belirten ifadeler kullandı. Gaziantep’te çalışması hız kazanan bu proje, diğer belediyeler için de örnek teşkil ediyor.

Hayvan severlerden Tepki ve Çözüm Önerileri

Öte yandan, hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarının toplatılıp barınaklara kapatılmasına karşı çıkıyor. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Haydar Özkan, “Toplamak sorunun çözümü olmayacak. Çözüm sürdürülebilir rehabilitasyon ve kısırlaştırmadır. Belediyeler bu konuda yeterince çaba göstermiyor” açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz hafta düzenlenen bir mitingde, hayvanseverler “Kısırlaştır, aşılat, yaşat” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.

Kayseri'de trafiğe nefes aldıracak proje! Erciyes yoluna altgeçit yapılıyor Kayseri'de trafiğe nefes aldıracak proje! Erciyes yoluna altgeçit yapılıyor

Vatandaş Ne Düşünüyor?

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmaya göre, halkın %53,7’si sokak hayvanlarını tehlikeli bulmazken, çözüm olarak kısırlaştırmanın halkın güvenliği ve aynı zamanda da sokak hayvanlarının sağlığı için yeterli ve gerekli olduğunu düşünüyor. Yaşanan son trajedik olaylar da bir kesimin endişesini arttırıyor. Özellikle çocuklu aileler arasında bu endişe arttı. 

Sonraki Adım Ne Olacak?

Yaşanan son olaylar üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı; projenin daha fazla ertelenmeden hayata geçmesinin acilen gerektiğini belirtti. Sahipsiz hayvanların toplanmasının 2028’e ertelenemeyecek bir durum olduğunu ve gerekli hassasiyetin gösterilmemesi halinde belediyelere ‘’71 bin 965 TL’’ ceza kesileceğinin hatırlatıldığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın koordineli çalışmasıyla, önümüzdeki aylarda sokak hayvanları düzenlemesinde somut adımlar atılacak olması tahmin ediliyor. Bu süreçte, hem hayvanların refahı hem de vatandaşın güvenliği arasındaki dengeyi sağlamak kolay olmayacak gibi görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi