Yerel olarak yaygın şekilde yetiştirilen çerezlik Tomarza kabağı, TÜBİTAK’tan önemli bir ödül kazandı. TÜBİTAK 2209A kategorisinde ‘Süt Sığırı Rasyonlarındaki Soluble Lif Oranının Kabak Posalarıyla Artırılmasının Rasyon Lif Componentleri ve _İn Vitro_ Ruminal Fermantasyon Değişkenlerine Etkisi’ başlıklı proje; Erciyes Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesinden proje yürütücüsü Orhan Gazi ŞAHİN, proje danışmanı Prof. Dr. Kanber KARA ve Arş. Gör. Sena Yılmaz ÖZTAŞ öncülüğünde gerçekleştirildi.
Proje içeriğinde bahsedilen hasat sonrası kabak posası gibi bitkisel atıkların sürdürülebilir birer çözünür lif kaynağı olarak yem rasyonlarına eklenmesiyle hem yem maliyetlerini düşürme potansiyeli taşıma hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlama imkanı sunmaktadır.
Tomarza bölgesinde yoğun şekilde üretimi yapılan çerezlik kabaklar, bu projeyle hasat sonrası yeniden değerlendirilerek alternatif yem kaynağı üretimine yönelik sürdürülebilir hayvancılık uygulamalarına destek sunmaktadır. Aynı zamanda bu uygulama, yem endüstrisi ve hayvancılık sektörü için yenilikçi ve ekonomik besleme stratejileri oluşturmayı hedeflemektedir.
Proje, Birleşmiş Milletler’in ‘Sürdürülebilir 17 Küresel Amaç’ ilkelerine doğrudan atıf yaparken, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 12. Kalkınma Planı kapsamında belirttiği Tarım ve Hayvancılık konularında kalkınma hedeflerine de önemli bir katkı sunmaktadır.
Türkiye’de yerel değerlerin bilimsel projelerle birleştirilmesi, hem yerel ekonomiye hem de çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine büyük fayda sağlamaktadır. Tomarza kabağı bilimsel başarısı ile gelecekteki diğer projelere de ilham kaynağı olacak.