Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, yüksek katlı binaların mümkün olduğunca engelleneceğini dile getirdi. Bundan sonra şehir planlamasında canlı binaların yapımının kısıtlanarak inşaat alanlarının azaltılmasının öngörüldüğünü belirtti. Melikgazi’de 2024 yılı itibariyle 15 kat olması planlanan projeler 10 kat ile sınırlandırılmıştı.
Başkan Palancıoğlu Müteahhitleri Uyardı
Başkan Palancıoğlu, yüksek katlı binaların yapımının azalması gerektiğini belirterek; “Yüksek katlı binaların mümkün olduğunca yapılmaması gerektiğini, canlı binaların yapılmaması gerektiğini söyledim. Biz şu anda Melikgazi’de, 2024 yılında 15 katlı yapılaşmayı, inşaat alanını azaltmaması adına 10 kata düşürdük. Yani, 10 katın üstünde yapılaşma bundan sonra inşallah olmayacak. Müteahhitler geldiğinde diyordum ki, camlı bina fazla yapmayın” diye konuştu.
Kayseri’nin bir kış memleketi olduğunu ve karasal iklime sahip olduğunu söyleyen Mustafa Palancıoğlu, vatandaşların ısıtma-soğutma masraflarını da göz önünde bulundurduğunu ekledi ve bu nedenle Kayseri’nin yüksek yapılara uygun olmadığını söyledi.
“Tüm Dünya Amerika’ya Heveslendi”
Başkan Palancıoğlu, “Şimdi Amerikan dizilerini izlediğimizde, New York’taki yüksek katlı binalar, camlı binalar, bize lüks hayatı, gelir seviyesini, yüksekliği ifade ettiği için tüm dünyada Amerika’ya heveslendi, bir yarışa girdi. Mesela şimdi Çin diyor ki, Dünyadaki en yüksek binayı ben yaptım. O yapıyor, 500 katlı, Tayvan farklısını diyor, Japonya, Güney Kore, Amerika derken yüksek katlı binalar yapılıyor. Hatta bizim çocukluğumuzda, Mersin’de 52 katlı bina yapılmıştı. O zaman bizim çevremizdekiler konuşuyordu, bizim belediye başkanları çalışmıyor, adamlar o dönemde Mersin’e 52 katı yapmış. Şimdi, siz bu depremden sonra 52 katlı binada yaşamak ister misiniz?100 katlı binada yaşamak ister misiniz? ” dedi.
"Kayseri İçin Yüksek Yapılara Gerek Yok! ”
Palancıoğlu İstanbul depremine de dikkat çekti ve inşaat teknolojisinin uygun kullanılmasıyla yüksek katlı yapıların da yapılmasında bir engel olmadığını fakat Kayseri’de böyle bir ihtiyacın veya gerekliliğin söz konusu olmadığını ekledi.