Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, TDT'nin girişimiyle her Türk devletinden sorumlu iki temsilcinin katılımıyla kuruldu. Uluslararası Türk Akademisine bağlı olarak faaliyet gösteren komisyon şimdiye kadar 2 toplantı gerçekleştirdi. İlk toplantı 28-29 Mayıs 2023'te Astana'da, ikinci toplantı ise 6-7 Mayıs 2024'te Bakü'de gerçekleşmişti. İş birliği sonucunda her işaret ve sesin uyumlu hale getirilerek 34 harften oluşan ortak bir alfabe oluşturulmasına karar verilmişti.

Ortak Türk Alfabesi ile ilgili ilk girişim 1991 yılında hayata geçirilmeye başlanmıştı. 21-23 Mart 1993 tarihlerinde Antalya’da yapılan toplantıda, Türk Cumhuriyetlerinin alfabelerine Q, X, W, ?, Ä harflerinin eklenmesi ortak karar olarak kabul edilmişti. Devam eden çalışmalarda bu alfabe esas alınırsa, Türk dünyasının önemli bir bölümünde 34 harfli bir alfabe yürürlüğe girecek.

 

Yüzde 50 indirim yapılmıştı! Kayseri’de suya zam mı geliyor? Yüzde 50 indirim yapılmıştı! Kayseri’de suya zam mı geliyor?

Ortak Alfabeyi Kullanacak Olan Ülkeler

Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Kırgızistan

Tarih Bize Bu Sorumluluğu Yükledi

TDK Başkanı Osman Mert, Sovyetler Birliği'nin (SB) dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Türk Cumhuriyetleri için bugün yeni bir sayfa açıldığını belirterek “Kazakistan'ın Latin alfabesine geçişi 2025 yılında gerçekleşebilir. Aynı zamanda bir yıl içinde Birinci Türk Kurultayı'nın 100'üncü yılı da tamamlanacak. Türk dünyasının ortak alfabe projesini 2026 yılına kadar tamamlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.Türk devletleri arasında bir yakınlaşma olduğunu dile getiren  Mert, "Tarih bize bu sorumluluğu yükledi ve biz daha kararlı olmalıyız. Ortak bir Türk alfabesi oluşturalım ve isimlerimizi tarihe yazalım." dedi.

Kaynak: İrem Büyükçukurlu