Dil bilimciler dili, toplumların değer yapı taşı olarak nitelendiriliyor. Türkçe’nin bozulduğu ve yozlaştığı gerçeğine dikkat çekmek isteyen Türk dili uzmanları, dil bozulmasında ve dilin yozlaşmasında artış olması durumunda ülke olarak sıkıntı yaşanabileceğini ifade ediyor.
Dil, milli şahsiyeti temsil eder
Erol Güngör, Türk dili hakkında bir yazısında şunlara değiniyor, “Bugün Türkiye’nin en önemli meselesi dil ve kültürdür. Dil ve kültür bir milletin millî şahsiyetini temsil eder. Dil ve kültürün bozulup yozlaşması bir bakıma milletin şahsiyetinin bozulup yozlaşması demektir.”
Peki genç nesil, ana dili olarak kullandığı Türkçeyi nasıl değerlendiriyor?
Erciyes Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Pınar Kaya şu şekilde yorumluyor, “Her şeyden öte dil bilgisi kavramını özümseyemedik ve bu konu da hassasiyet göstermiyoruz özellikle genç nesil tarafından -bende dahil- idrakına varmadan dili kullanmaya çalışıyoruz.”
“Kısaltmalar, Dilin de Ömrünü Kısaltır”
Sosyal ağlarda kullanılan dilin ve mesaj dilinin oldukça sorunlu olduğunu vurgu yapan Kaya, “Kısaltmalar, dilin de ömrünü kısaltır.” diyor.
Arapça ve Farsçanın yoğun olarak kullanıldığı Türkiye’de, çoğu kelimenin Türkçe olduğu düşünülüyor. Alınan kıyafetlerde, yazıların hangi dil olduğu, ne anlama geldiği çok önem arz etmiyor. Giyilen kıyafetlerden tutunda, iş yeri levhalarına hatta tanıtımlara kadar her yerde yabancılaşmış kelime ile karşılaşmak an meselesi. İşin en sıkıntı yönü ise yabancı sözcük olduğunu bilmeden o kelimelere veya cümlelere maruz kalmak…
Ürkütücü Manzara
Kaya “Yeni dönem yazarları ise, kitaplarında bilinçsiz şekilde yabancı kelime kullanıyorlar, bu husus, onların en büyük hatası, kitapları okuyan öğrencilerin bu kelimeleri kullanarak, dili tam anlamıyla benimseyemediklerini ve gitgide dil de daha fazla yozlaşmalar meydana gelebileceğini düşüyorum. Böylelikle toplum olarak, ürkütücü manzara ile karşılaşabiliriz.”
78 bin ana kelime dağarcığı olan Türkçenin, sadece 400 kelimesi ile kendini ifade ettiği bireyler ile karşı karşıyayız. Zenginliği sınırlandırılmış, Türkiye'nin ana dili Türkçe, yabancı dillerin etkisi altında unutuluyor. Dilde yozlaşmanın önüne geçmek adına yapılan çalışmalar ise, birkaç kitabın ve birkaç kongrenin ötesine geçmiyor…