MasterChef yarışmasında uzun süredir jüri koltuğunda oturan ünlü şef Somer Sivrioğlu, Türk Kızılay'ın ‘İyilikle Pişen Hayatlar' projesi çerçevesinde Hatay’a gitti. 20 depremzede kadına eğitim veren Sivrioğlu, Kayseri’nin en sevilen lezzetlerinden biri olan Kayseri Yağlaması’nı yaptı.
Ünlü şef depremzede kadınlarla atölyede buluştu
Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar gören illerden biri olan Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türk Kızılay tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ‘İyilikle Pişen Hayatlar' projesi, depremin yaralarını sarmaya katkı sağlıyor. Dünyaca ünlü şef Somer Sivrioğlu ve ekibi, 10’u gastronomi öğrencisi, 10’u ise ev hanımı olan depremzede kadınlarla aşçılık atölyesinde bir araya geldi. Depremzede kadınlar, Somer Şef ile birlikte Kayseri yöresine ait olan Yağlama yemeğini yaptılar.
Türk Kızılay’dan kadınlara istihdam fırsatı
Aşçılık atölyesinde depremzede kadınlarla bir araya gelen Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, ‘İyilikle Pişen Hayatlar' projesiyle kadınlara iş gücü kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Yılmaz, şunları söyledi:
“Bu ‘İyilikle Pişen Hayatlar' projesinin ikincisini yapıyoruz. İlkini Gaziantep'te gerçekleştirmiştik. Bugün ise daha gelişmiş bir versiyonunu burada uyguluyoruz. 20 depremzede kadınımızla birlikteyiz. Bir kısmı gastronomi öğrencisi, diğer kısmı ise ev hanımı. Burada yaptığımız yemeklerin tadına baktık ve gerçekten müthiş bir sonuç aldık. Kadınlarımıza, bu alanda kendilerini geliştirme ve istihdam sağlama imkânı sunuyoruz. Aynı zamanda bu eğitim sertifikalandırılmış bir program olarak sunuluyor"
'Bu yemek tüm Türkiye tarafından seviliyor'
Somer Sivrioğlu, eğitimin amacının kadınların gastronomi alanındaki kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmek olduğunu vurguladı.
“Bugün Kayseri yöresine ait olan Yağlama’yı yapıyoruz. Bu yemek tüm Türkiye tarafından seviliyor. Kadınlarımız zaten yemek yapmayı çok iyi biliyor. Burada, bu yeteneklerini ticari mutfaklarda da göstererek, kabiliyetlerini iş imkanına dönüştürmelerini sağlıyoruz. İki gün süren eğitimde, kadınlarımıza nasıl daha verimli çalışabileceklerini ve yaptıkları yemekleri nasıl ticari hale getirebileceklerini öğretiyoruz. Biz burada yemeğin iyileştirici gücüne inanıyoruz ve kadınlara istihdam sağlamak için çaba gösteriyoruz,” dedi.
'Bugün Kayseri Yağlamasını yapmayı öğreniyoruz'
Eğitimde farklı teknikler öğrenen depremzede kadınlardan Rabia Kefçi, “Somer Şefle eğitim yapmak çok heyecan verici ve güzel bir deneyim. Bugün Kayseri Yağlamasını yapmayı öğreniyoruz. Ben ilk defa yapıyorum. Öğrendiğimiz teknikler, normalde kullandığım yöntemlerden farklı. Hamuru ilk kez açıyorum ve çok eğlenceli bir süreç. Bu eğitim bizim için çok değerli bir deneyim oluyor,” şeklinde konuştu.