Aynı şekilde bu doktorlara açıktan ödeme yapan özel hastanelerin de, devletten vergi kaçırdığı iddia ediliyor.

Büyükkılıç: Türkiye Yüzyılı şehirleri olarak hazırız, kararlıyız Büyükkılıç: Türkiye Yüzyılı şehirleri olarak hazırız, kararlıyız

Kayseri’deki özel hastanelerde, ERÜ Tıp Fakültesi senatosunun izniyle sözleşmeli olarak yarım gün çalışan doktorların, fakülteyi atlatarak, haksız kazanç sağladıkları iddia edildi.

Bu iddiaya göre, ERÜ Tıp Fakültesi’nde görevli Doçent ve profesörle sözleşme imzalayan özel hastaneler, her bir doktor adına fakülteye KDV hariç 30 bin lira ödüyorlar. Fakülte bu paranın yüzde 35’ini yani yaklaşık 10 bin lirasını doktorun hesabına geçiriyor. Normalde doktorların, özel hastaneden bu paranın dışında yasal olarak hiçbir para almaması gerekirken, özel hastaneler bu şekilde çalıştırdıkları doktorlara yüzlerce milyar “maaş” ödüyor.

ERÜ Tıp Fakültesi’nde çalışan profesör ve doçent düzeyindeki doktorlar, 2016 yılının ikinci yarısına kadar, hem fakültede hem özel hastanelerde hiçbir sıkıntı yaşamadan çalışabiliyorlardı. Ancak bu tarihten sonra yapılan düzenleme ile profesör ve doçent seviyesindeki doktorların, özel hastanede çalışmalarına yeni kurallar getirildi. Buna göre, senato ile sözleşme imzalayan bu statüdeki doktorlar, yarım gün olarak özel hastanelerde de çalışabiliyorlar. Yapılan sözleşme ile resmiyet kazanan yeni durumda, doktorlara sözleşme gereği çalıştıkları özel hastaneler ayda 30 bin lira (kdv hariç) ödeme yapıyor. (ki bu rakam yılbaşında tekrar artırıldı) Doktorlar fakülteye yatırılan bu paranın yüzde 35 ini alıyorlar. Üniversitedeki maaşının dışında, sözleşmeli olarak çalıştığı hastaneden yatırılan paranın 10 bin lirasını da maaş olarak alan doktorların, bununla yetinmeyip, fakülteyi devre dışı bırakan ve sözleşmelerine aykırı olarak değişik yollarla, çalıştıkları özel hastanelerden para aldıkları öne sürüldü.

Buna göre üniversitede kadrosu olan ve hem üniversiteden hem de özel hastaneden maaş alan doktorların bununla yetinmeyip, özel hastanelerle açıktan daha yüksek rakamlara anlaştığı ve bu rakamın da doktorlara “ değişik yöntemlerle” ödendiği iddia edildi.

Söz konusu iddiaya göre ödeme şöyle yapılıyor: Özel hastaneler, fakülteye yatırdıkları paranın dışında, doktorlarla yapılan sözleşme süresince, aylık 30 bin ile 150 bin lira arasında düzenli olarak doktorlara para ödeniyor. Söz konusu doktora ödenecek olan ve üniversite senatosunun haberi olmayan bu miktar ya elden ödeniyor ya doktorun hesabına yatırılıyor ( ya da doktorun bir arkadaşının hesabına yatırılıyor) veya doktorun kurmuş olduğu şahıs firmasının kestiği faturalara istinaden ödeme yapılıyor.

Her ne şekilde ödenirse ödensin, en başta üniversitenin ciddi zarara uğratıldığı öne sürülen bu yöntemde, maliyeden de hem doktorların hem de söz konusu hastanelerin vergi kaçırdığı iddia ediliyor.

Hipokrat yeminli, doçent ve profesör düzeyindeki doktorların daha çok kazanmak için kadrolarının bulunduğu üniversite hastanesine verdikleri zararın karşılığında ERÜ Yönetiminin ne yapacağı ise merakla bekleniyor.

İşte iddiaya konu üniversiteyi devreden çıkararak sözleşmelerine aykırı olarak fazladan kazanç sağladığı iddia edilen doktorların ve çalıştıkları özel hastanelerin isimleri şöyle :

Doç. Dr. B.T. , Prof. Dr. L.H, Prf Dr. A.Ö, Prof. Dr. F.T, Prof. Dr. A. Ö, Prof. Dr. İ.Y, Prof. Dr. S.Ç, Prof. Dr.O.E

Doktorların, bazı özel hastanelerde yarım gün görev yaptığı bilgiler arasında.
[Haber Merkezi]