Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Osmaniye, Malatya, Adana, Kilis, Adıyaman ve Diyarbakır gibi illerde yıkıma yol açtı. ‘Asrın felaketi’ olarak adlandırılan depremlerde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken, 100 binden fazla kişi ise yaralandı.
6 Şubat’ta meydana gelen 2 büyük depremin üzerinden uzunca bir süre geçmesine rağmen, artçı depremler yaşanmaya devam ediyor. Kısa süreli yaşanan depremler, bölgedeki vatandaşlar tarafından korku ve paniğe neden oluyor. Ayrıca vatandaşlar yaşanan artçı depremlerin büyük bir depremin habercisi olup olmayacağını ise merak ediyor.
11 ilde yıkıma yol açan depremlerden sonra uzmanlar isimlerden de açıklamalar peş peşe geliyor. Özellikle yıkım olan illerin üzerine çalışan uzmanlar, oluşması muhtemel depremler için bölgede yaşayan vatandaşları ve yetkileri önlem alınması için uyarıda buluyor.
Bölgede son deprem ise Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde meydana geldi. Yerin 5.89 kilometre derinliğinde oluşan 4.0 büyüklüğündeki deprem, kısa süreli korku ve paniğe neden oldu. Ekipler tarafından başlatılan saha taramasında ise herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı bildirildi.
‘Büyük Deprem Beklentim Yoktur’
Yaşanan deprem sonrası konuyla ilgili bir açıklamada Maden Teknolojileri ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den geldi. İçelli, 6 Şubat depremlerinden oldukça fazla etkilenen Malatya için açıklamalarda bulunarak, Akçadağ segmentine dikkat çekti. İçelli, “Ekinözü 7,6 depremin Episantr 23 km doğusunda KD/GB uzantılı kısa bir kırık üzerinde 4,0 büyüklüğünde olan deprem, yerleşme depremidir. Kuzeye doğru yani Darende ve Gürün lokasyonunda gerçekleşen bu depremler,7.6 depreminin sol yanal atımıyla hareket eden ve kabukta deformasyon oluşan kısmındadır. Akçadağ segmenti için büyük deprem beklentim yoktur. Olduktan sonra değil, olmadan önce karış karış anlattığım konulardır” ifadelerini kullandı.