Bugün Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem sonrası Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den bölge için korkutan uyarı geldi. İçelli, “6.5 civarında depremlerin oluşması muhtemel bir bölgedir” dedi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından paylaşılan bilgilere göre, Bartın’ın Amasra ilçesinde saat 10.16 sıralarında 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 9.33 kilometre derinliğinde oluşan deprem, çevre illerden de hissedildi. Kısa süreli korku ve paniğe neden olan depremde, yapılan saha taramaları sonucu herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmadı.

Erciyes Üniversitesi’nde iyileştirme devam ediyor Erciyes Üniversitesi’nde iyileştirme devam ediyor

Uzmanından O Bölge Için Korkutan Açıklama Geldi 6.5 Deprem Oluşması Muhtemel 2

Yaşanan deprem sonrası gözler deprem uzmanlarından gelecek açıklamaya çevrildi. Beklenen açıklama Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli’den geldi. İçelli bugün yaşanan depremle ilgili sosyal medya heabından paylaşımda bulunarak, bölgeyi uyardı. Ayrıca İçelli, bölgede yapılan hidrolik çatlatma ile yapılan hidrokarbon, petrol üretiminin depremi tetikleyebileceğini duyurdu.

İçelli paylaşımında, “Amasra ya 130 km uzaklıkta Bartın ve Zonguldak’tan hissedilen, ortalama 10 km derinlikte,  5.0 büyüklüğünde, haritada doğu / batı olarak çizdiğim bindirme fayını Güneydoğu/ Kuzeybatı kesen doğrultu atımlı bir kırık üzerinde deprem oldu. Bu deprem odağının 100 km çevresinde 1917 /5.4  ,1928 / 5.5, 1978 /4.5, 2016 /5.0, 2022 / 4,6  magnitüd depremler mevcuttur. Ayrıca 1968 6,5 Amasra depremini eklemekte fayda vardır” dedi.

Uzmanından O Bölge Için Korkutan Açıklama Geldi 6.5 Deprem Oluşması Muhtemel 1

‘Depremi Tetikleyebilir’

Karadeniz'in özellikle Türkiye sahil şeridi, Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Karadeniz Fay Zonu arasında kalmaktadır. 6.5 civarında depremlerin oluşması muhtemel bir bölgedir. Karadeniz’de bulunan fay zonlarının birçoğu aşırı sedimantasyon nedeniyle gömülüdür. Sıkışma çöküntüsü olan Karadeniz içindeki faylar, Ege Denizi gibi çok hızlı hareket etmez, yani kayma hızları düşüktür. Hidrolik çatlatma ile yapılan hidrokarbon, petrol üretimi deprem tetikleyebilir” diye konuştu.

Kaynak: Sevilay Ay