Melikgazi İlçesi Mimarsinan Dere Mahallesi Hilal Sokak’ta oturan yaşlı çift Ö.A. ve eşi Ş., önceki gün akşam soba yaktı. İddiaya göre çift yatmadan önce sobaya kömür attı. Çiftten haber alamayan yakınları polise ve 112 ekiplerine haber verdi. Kapıyı açan görevliler yaşlı çiftin cansız bedeniyle karşılaştılar. Kontrolde yaşlı çiftin karbon monoksit gazından zehirlenerek öldüğü belirlendi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

EMNİYET MÜDÜRÜ UYARDI!

Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da sosyal paylaşım sitesinden takipçilerine hem bu haberi duyurdu hem de vatandaşları soba zehirlenmelerine karşı uyardı.

Ayan, “Bu günlerde soba zehirlenmelerine çok dikkat edelim. Etrafımızdaki insanları uyaralım. Maalesef 2 insanımızı bu yüzden kaybettik” dedi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Balyozla duvar kırıp suç ortağıyla 650 bin TL’lik vurgun yaptı! Savunması pes dedirtti! Balyozla duvar kırıp suç ortağıyla 650 bin TL’lik vurgun yaptı! Savunması pes dedirtti!

Uzmanlar ise karbonmonoksit ve karbondioksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca

gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir."

ŞOFBEN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Şofben kullanımında dikkat edilecek hususlarla ilgili şu uyarılara yer verildi:

"Alınan cihazın kalite belgesi ve garantilerine dikkat edilmeli. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan (bina aydınlığına vb. bağlı) şofben asla çalıştırılmamalı. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, şofben mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı. Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçaklarından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde yetersiz hava ve yetersiz

yanma sonucunda oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli. Konutlarda gaz kaçaklarına karşı uygun yerde detektör bulundurulmalı. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı, açıksa

hemen kapatılmalı, kibrit-çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalı, hızla gaz şirketi yetkilisi veya şofben servisi aranmalıdır."

[Haber: Şeref Kahraman]