2015 yılında çoğunluğunu yabancı turistlerin oluşturduğu yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilen Yerebatan Sarnıcı, 1474 yıllık tarihi, romantik atmosferi ve birbirinden ilginç mitolojik efsaneleriyle büyülemeye devam ediyor. Milattan sonra 542 yılında şehrin su ihtiyacını karşılamak için kurulan sarnıç, 2010-2015 yılları arasında 10 milyona yakın kişi tarafından ziyaret edildi. Bu ziyaretçilerin 3 milyona yakını yerli, 7 milyona yakını ise yabancı turistlerden oluşuyor. Sarnıcı ziyaret için gelen yabancı ziyaretçilerin çoğunluğu Avrupa ve Uzakdoğu'dan gelirken, Yerebatan Sarnıcı, Tarihi Yarımada'da Topkapı Sarayı ve Ayasofya'dan sonra en çok ziyaret edilen üçüncü mekan olma özelliği taşıyor.
GİZEMLİ MEDUSA VE GÖZYAŞI SÜTUNU
Sarnıçta, tarihi ve mimari doku dışında ziyaretçilerin ilgisini çeken başlıca noktalar; Medusa Heykelleri ve Gözyaşı Sütunu. Yerebatan Sarnıcı'nı ziyarete gelenlerin hayretler içerisinde seyrettiği iki Medusa başı, asırlardan bu yana gizemini korumaya devam ediyor.
Roma Çağı heykel sanatının örneklerinden olan bu başların hangi yapıdan alınarak sarnıca konulduğu belli olmamakla beraber Medusa'yla ilgili mitolojiye dayandırılan birçok söylenti bu yapıyı daha da gizemli kılıyor.
Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethinden sonra, bir müddet daha kullanılarak Topkapı Sarayı'nın bahçelerine buradan su verildi. Durgun su yerine çeşme suyunu yani akan suyu tercih eden Osmanlı, şehirde kendi su tesislerini kurduktan sonra sarnıcı kullanmadı.
"CEHENNEM"DEN SONRA ZİYARETÇİ PATLAMASI BEKLENİYOR
Dan Brown'un romanından uyarlanan ve başrollerinde, Tom Hanks ve Felicity Jones'in yeraldığı "Cehennem" isimli sinema filmi sonrası sarnıcın ziyaretçilerinde büyük artış yaşanması bekleniyor. Ekim ayında vizyona girecek filmin düğümü Yerebatan Sarnıcı'nda çözülüyor.
"Cehennem"in Yerebatan Sarnıcı bölümleri, yüksek aksiyon sahneleri içermesi sebebiyle platoda çekilmişti. Bu çekimler için sarnıcın birebir aynısı Budapeşte'ye kuruldu. (İHA)