Kayseri’nin en gözde ilçelerinden biri olan Yeşilhisar, tarihi geçmişiyle şaşırtıyor. Doğal güzellikleri ve cazibesiyle turistlerin uğrak noktası olan ilçenin İncesu ve Develi ile bağlantısı ise dikkat çekici.

Yeşilhisar ilçesi, Soğanlı Vadisi, Güzelöz, Başköy, Keşlik ve Erdemli köylerindeki kiliseler, kaya evler, yeraltı şehirleri gibi tarihi yerleriyle hem televizyon dizilerinin hem de turistlerin tercih ettiği bir bölge haline geldi. Doğal ve tarihi güzellikleriyle Kayseri’nin kültürel hazinesi olan Yeşilhisar’ın gizemli atmosferi, herkesi içine çekmeye devam ediyor.

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’a anlamlı jest! Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’a anlamlı jest!

Yeşilhisar’ın adı nereden geliyor?

Geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeler ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Soğanlı Vadisi’nin Kapadokya sınırları içerisine dahil edilmesi gündem olmuşken, Yeşilhisar’ın adının nereden geldiği de merak konusu oldu. Bu bölge, yeşillik içinde bir yer olması ve çok eskiden kalma kale (hisar) kalıntılarının bulunması nedeniyle Yeşilhisar adını almıştır.

Yeşilhisar, eski dönemde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerle dolu bir bölgeydi. Kale kalıntıları ve Hristiyanlığın yaygın olduğu zamanlarda inşa edilen yeraltı kiliseleri ile dikkat çekiyordu. Halkın yüzde 75’i tarım ve hayvancılıkla uğraşırken, Yeşilhisar’ın yüzde 25’i ise diğer mesleklerle ilgileniyor.

Bir zamanlar Karaman’a bağlıydı

Yeşilhisar’ın dikkat çeken bir özelliği de bir zamanlar Karaman’a bağlı olmasıdır. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, Karaman’ın Niğde Sancağı’na bağlanan Yeşilhisar, tarihiyle şaşırtıyor.

Yeşilhisar, İncesu’ya bağlandı

Yeşilhisar’ın Kayseri’nin bir başka ilçesi olan İncesu ile bağlantısı da dikkat çekiyor. 1858’de nahiye olarak Kayseri’ye bağlı olan Yeşilhisar, 1902 yılında İncesu ilçesine bağlı bir yerleşim yeri oldu.

Bir zamanlar Develi olarak anılıyordu

11 Haziran 1947’de ilçe olan Yeşilhisar, uzun yıllar "Develi Karahisar" olarak anıldı ve bu da Develi ilçesi ile karışmasına neden oldu. İsim benzerliği nedeniyle ilçe, 1945 yılında şu anki adı olan "Yeşilhisar"ı aldı.

Kaynak: Merve Erol