Türkiye'de 845 kişinin hayatını kaybettiği Düzce depreminin 25. yıl dönümünde uzmanlardan depreme ilişkin açıklamalar geldi. Türkiye'yi derinden sarsan depremin etkilerini değerlendiren uzmanlar, olası yeni bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulayarak uyarılarda bulundu.

Düzce Depreminde 845 Kişi Hayatını Kaybetti, 4 bin 948 Kişi Yaralandı!

1999 Düzce depremi, 12 Kasım 1999 Cuma günü saat 18.57’de gerçekleşti. Merkez üssü Düzce ili olan 7,2 büyüklüğündeki deprem 30 saniye sürdü. Pek çok ilin yanı sıra bu deprem Ukrayna’da da hissedildi. Başkanlık Kriz Yönetim Merkezinin verilerine göre; ölü sayısı 845, yaralı sayısı 4.948, depremde hasar gören ve derhal yıkılması gereken bina sayısı 3.395 olarak kayıtlara geçerken ağır hasarlı ev sayısı 12.939, iş yeri sayısının ise 2.450 olduğu açıklandı.

Uzmanlardan Düzce Depreminin Yıldönümünde Kritik Uyarılar!

Türkiye’deki depremlerle ilgili uzmanların görüşleri, özellikle Düzce depremi sonrası öne çıkıyor. Prof. Dr. Naci Görür, bu tür depremlerin Marmara’ya stres transferi yapabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlar olası depremlerin büyük etkiler yaratmasını beklemiyor. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın tehlikelerine dikkat çekerek bu bölgelerde kentsel dönüşümün hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

İş yerinde uyumak çalışkanlık göstergesi! İş yerinde uyumak çalışkanlık göstergesi!

Düzce’deki yaşanan tarihi depremin ardından uzmanlar, Türkiye’deki fay hatlarının taşıdığı risklere dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Marmara’ya stres aktarabileceğini belirtti. Japon uzman Yoshinori Moriwaki ise Türkiye genelinde beklenmedik depremler yaşanabileceğini, bu nedenle kentsel dönüşümün hızlandırılması ve deprem dirençli şehirlerin inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Uzmanlar, afet yönetimi ve binaların güçlendirilmesi konusunda acil adımlar atılması konusunda uyarılarda bulundu.

Kaynak: Süleyman Savranlar