Son yıllarda dünyada çok ciddi bir artış olan deri kanseri vakaları ölümle sonuçlanabiliyor. Özellikle sıcaklık kaynaklı ve güneş ışınlarına çok maruz kalınmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Kayseri’nin en sıcak Mayıs ayını geçirmesinin ardından Haziran ayının da yüksek sıcaklıklarda geçmesi, deri kanseri riskini artırıyor.

Cilt (Deri) kanseri, deri hücrelerinin DNA'sında hatalar meydana gelmesi sonucunda oluşan ve toplumda sıklıkla karşılaşılan bir kanser türüdür. Cilt kanseri sıklıkla güneş ışığından kaynaklanan ultraviyole (UV) ışık maruziyeti, nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tosun, deri kanseri hakkında bilgi vererek korunmanın yollarını anlattı.

Deri Kanseri

Doç. Dr. Mustafa Tosun erken teşhisin önemine vurgu yaparak, “Özellikle güneşe çok fazla maruz kalanlar güneşten kesinlikle korunmaları gerekiyor. Deri kanseri vakaları son yıllarda arttı. Ozon tabakasının delinmesiyle ultraviyole ışınlarının dünyaya ulaşması kolaylaştı. Bu nedenle deri kanseri vakalarını daha fazla görüyoruz. Vücudun açık bölgelerinde benleri varsa, yakınlarında deri kanseri öyküsü varsa dermatoloji polikliniklerine başvurarak gerekli cihazlar ile kontrollerini sağlıyoruz. Erken dönemde müdahalesi önemli. Geç kalınırsa yayılma söz konusu olabiliyor ve tedavisi zorlaşıyor. Bu nedenle kemoterapik ilaçlar kullanması gerekebiliyor” açıklamalarını yaptı.

Kaynak: Ali Yalçıntaş