Dr. Yasin Yılmaz, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarıda bulundu. Ülke genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantar sayılarıda çoğaldı. Uzmanlar mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında da artış olabileceğini belirtiyor. Bu kapsamda Dr.Yasin Yılmaz mantar zehirlenlerine karşı uyarıda bulundu.

Mantar

Doğal ortamda yetişen ve içerisinde zehir bulunan mantarların çiğ yenilmesi veya pişirilerek yenilmesinin ölüme neden olabileceğini belirten Dr. Yılmaz, " Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarlar yetişiyor ve vatandaşın da bu mantarlara çokça rağbet ediyor. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülüyor. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır" diye konuştu.

Doğada Yetişen Mantarlar Kesinlikle Tüketmemeli

Dr. Yılmaz, mantar zehirlenmesi hakkında bilgiler vererek şunları söyledi; " Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor.

Mantar2

 Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeli, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir.

Mantar3

 Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Haber Merkezi