Kayseri’nin tarih açısından önemli eserlerinden birisi olan Döner Kümbet hakkında hiç duymadıklarınızı sizler için derledik. Üzerindeki semboller, motifler ve tarihi ile dikkat çeken Döner Kümbet hakkında çok yaygın bir inanış var.

Döner kümbet adını, halk arasında sürekli döndüğüne inanıldığı için bu şekilde almış.  Adı bu şekilde kalan ve halk tarafından böyle bilinen Döner Kümbet’in gerçek adı Şah Cihan Hatun Kümbeti’dir. Seyyid Burhanettin Mezarlığı’nın karşısında ve Talas yolu üzerindedir.

Döner Kümbet, Semboller Ve Yaygın İnanışlar! 3 (1)

Döner Kümbet’in adının bu şekilde kalmasının bir diğer sebebi ise 12 yüzeyli olması ve giriş kapısının yanlarındaki iki yüzey hariç diğer on yüzeyinin geometrik şekilleri ve taş işçiliğinin birbirine çok yakın olmasından kaynaklıdır.

Döner Kümbet, Semboller Ve Yaygın İnanışlar! 5 (1)

Selçuklu eserlerinin en güzel örneklerinden olan türbe, kitabesine göre tarihi şahsiyeti hakkında bilgi elde edilemeyen Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. 13. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Döner Kümbet, Semboller Ve Yaygın İnanışlar!

Semboller!

Kesme taştan on iki köşeli olarak inşa edilen kümbetin üzeri dıştan konik külahla, içten ise silindirik mekan üzerine kubbe ile örtülüdür. Döner Kümbet’in dış yüzeyindeki motifler ve semboller oldukça dikkat çekiyor. Döner Kümbetin kapı cephesi üstünde, insan başlı, kanatlı iki pars figürü arasında Türk’ün simgesi olarak bilinen çift başlı kartal arması tahrip edilmiş bir vaziyette belli olmaktadır.  

Döner Kümbet, Semboller Ve Yaygın İnanışlar! 2 (1)

Binlerce İnsanın Önünden Geçtiği O Eserin Tarihini Biliyor Musunuz? Binlerce İnsanın Önünden Geçtiği O Eserin Tarihini Biliyor Musunuz?

Kümbetin üzerinde yer alan geometrik, bitkisel ve mukarnaslı taş süslemeleri Türk sanatının ihtişamını yansıtmaktadır.

Kaynak: Özel Haber