Gelir ve yaşam koşulları baz alınarak yapılan araştırmaya göre anne ve babaların eğitim hayatı çocukların eğitim hayatında büyük rol oynuyor. Genellikle ebeveynlerden biri yükseköğrenim mezunu ise çocukları da üniversite mezunu oluyor. 

Annesi yükseköğrenim mezunu olan çocukların da yükseköğrenim mezunu olma oranı yüzde 83,5 iken, annesi lise ve altı mezunu olan çocukların yükseköğrenim mezunu olma oranı yüzde 21,9 olarak belirlendi. Veriler baz alınarak bakıldığında ise bir çocuğun yükseköğrenim mezunu olmasında bir etken de annesi oluyor. Bu konuda da bir avantaj ya da dezavantaj kuşaklar arasında aktarılıyor denilebilir. 

Anneler gibi babalar da çocuğun eğitim hayatında büyük rol oynuyor. Babası yükseköğrenim mezunu çocukların sadece yüzde 4,4'ünün lise altı okullardan mezun olduğu görülüyor. Babası lise ve altı mezunu olan çocuklarda ise bu oran yüzde 60'a çıkıyor.  Babanın ya da annenin eğitimi çocuğun da eğitimini etkiliyor. 

Eğitimde en büyük faktörün anne ve babalar olduğu görülen veriler aynı zamanda eğitim dezavantajının aileden çocuğa aktarıldığını da gösteriyor. Çocuklarda yükseköğrenim mezunu olmasının anne ve babası kadar aynı zamanda maddi süreç de etkiliyor. Her geçtiğimiz gün bir öğrencinin eğitim süreci maliyetli bir hal alırken çocuklarda yükseköğrenim mezunu olma durumu da değişiyor. 

Okul

Çocukların eğitiminde maddi faktör

Kayseri’de Jandarma Ekiplerinden Öğrencilere Trafik Eğitimi! Kayseri’de Jandarma Ekiplerinden Öğrencilere Trafik Eğitimi!

Çocuklarda eğitim düzeyinin ortaya çıkmasında ailenin maddi durumunun da etkisi büyük. Ailenin maddi durumu kötü olunca çocuklarda da eğitim oranı düşüyor.  Maddi durumu kötü olan ailelerde eğitim genellikle geri planlarda kalıyor. Aile hayat standartlarına göre barınma, yiyecek gibi faktörleri ön planda tutarken çocukların eğitim süreci maddi bir yük olarak kalıyor.  

Maddi durumu daha iyi olan ailelerde çocukların eğitimi ön planda tutuluyor. Özellikle kendileri de yükseköğrenim mezunu olan ebeveynler çopcuklarının da yükseköğrenim mezunu olmasına önem gösteriyor. Maddi durumu çok iyi olan ailelerin çocuklarının da maddi durumunun en yüksek düzeyde olanların oranı yüzde 40,8'dir. 

Ailenin maddi durumu ve ebeveynlerin yükseköğrenim mezunu olması hem çocuğun maddi durumunu hem de eğitim düzeyini etkiliyor. Çocukların eğitim görmesi ailenin maddi durumuna da bağlı. Türkiye'de her ne kadar çocuklar ücretsiz bir eğitim alsa da alınacak eşyalar ile aileler maddi bir sürece giriyor. Eğitim hayatı yükseldikçe maliyet de yükseldiği için maddiyat çocukların eğitim düzeyinde ilk faktörlerden biri oluyor. 

Kaynak: Fatma Elmas