Ekonomik kriz, sıkı para politikası, enflasyon gibi ekonomiye dayalı birçok nedenden şirketler, maddi zorluklar yaşıyor. Döviz enflasyonu ile birlikte ekonomik dengeyi kuramayan şirketler, borç batağına giriyor. Borçların ödenmemesi yada mali idarenin doğru yapılamaması şirketleri iflasa zorluyor. Borç yapılandırma talebinde bulunan şirketler en sonunda konkordatoya başvuruyor.

Borç sahiplerine müjde: Hükümetten af kararı geliyor Borç sahiplerine müjde: Hükümetten af kararı geliyor

Konkordato ilan eden ve başvuruda bulunan şirketlerin sayısı her geçen gün artarken, hazırlanan rapor endişelendiren bir tabloyu gözler önünde serdi. Borçlarının ödeyemeyen ve erteleme isteyen birçok şirket konkordatoda çözüm aramak zorunda kalıyor.

152 Şirket Konkordato Başvurusu Yaptı!

Kasım ayına ait verileri incelediğimizde 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, geçtiğimiz 11 ayda 1504 konkordato başvurusu yapıldı. Bununla birlikte 1387 konkordato başvurusunun bulunduğu 2019 yılındaki rekor kırılmış oldu. En fazla konkordato ilan eden sektörlere bakıldığında ise ilk sırada tekstil sektörü öne çıkıyor.

612 konkordato başvurusu ret ile sonuçlandı

Kasım ayında kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 126 olarak açıklanırken yıl genelinde ise bu sayı 683’e ulaşmış durumda. Geçtiğimiz ay Kasım'da 100 dosya için konkordatonun reddi kararı verilirken, Ocak-Kasım arasını içeren 11 aylık dönemde toplam 612 konkordato başvurusu ret ile sonuçlandı. Kasım ayında iflas kararı verilen dosya sayısı 12, tasdik kararı verilen dosya sayısı da 10 olurken, 11 aylık dönemde ise 108 iflas, 104 de tasdik kararı bulunuyor.

Kayserili Ünlü Firma da Konkordato İlan Etti!

En çok tekstil sektöründe konkordato dosyası bulunurken, onu yılın 11 ayında 83 başvuru ile inşaat izledi. İnşaat sektöründe Kayseri'de uzun yıllar faaliyet gösteren Suat Altın İnşaat da konkordato başvurusunda bulunanlar arasında yer aldı.

Kaynak: Ali Yalçıntaş