Göz rahatsızlığı bulunan birçok kişinin kullandığı göz damlalarının orucu bozup bozmadığıyla ilgili merak edilen sorular cevap buldu. Göz kuruluğu ve benzeri rahatsızlıkları bulunan vatandaşların kullandığı göz damlasının kullanımıyla ilgili din adamlarından cevap geldi. 

Göz damlası orucu bozar mı?

Tedavi amaçlı olarak kullanılan ve ağız yoluyla alınmamasına rağmen göz damlasının orucu bozduğunu düşünen birçok vatandaşın kullanmaktan geri durduğu göz damlasıyla ilgili kulaktan kulağa yayılan bilginin yanlış olduğunu ortaya çıktı. Birçok din adamı göz damlasının gözden alındığını ve açlık ya da susuzluk gibi nefsi terbiye edecek durumlara engel olmadığını ifade ederek, bu söylemleri çürüttü. Bir tedavi aracı olan damlanın ağız yoluyla alınmadığı ve göz damlatılan sıvının birçoğunun gözden aktığı, kalanının ise hiç bir şekilde ağız, gırtlak ya da mide ile temas etmediği için orucu bozmayacağı belirtildi. 

Diyanetten açıklama

Birçok din adamı göz damlasının oruca herhangi bir engelinin bulunmadığını ve bu sıvının susuzluk gibi durumlara da çare olmaması nedeniyle göz damlasının orucu bozmadığı ifade edildi.  Malatya İl Müftüsü İrfan Üstündağ, bu tüp söylemlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Tedavi amaçlı kullanılan ve ağız yoluyla alınmadığı gibi susuzluğa hiçbir tesiri bulunmayan göz damlasının gönül rahatlığıyla kullanılabileceğini dile getirdiği konuşmasında, ''Göz damlası tedavi niyetiyle kullanılıyor. Zaten göz damlası ne mide ile buluşuyor ne de ağız yoluyla alınan bir ilaç.  Göze damlatılan birkaç damlalık sıvının büyük bölümü de dışarı doğru akıyor. Kalan kısmın oruca hiçbir engel teşkil etmeyeceğini kullanıcıların bilmesi ve gönül rahatlığıyla kullanmalarında bir engel yok'' dedi.

Din işleri de açıkladı

Din İşleri Yüksek Kurulu da, bu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında, benzer bir ifade kullandı. Din işleri Yüksek Kurulu’nun resmi internet sitesi olarak bilinen kurul.diyanet.gov.tr internet sitesinde yer alan açıklamada ‘’Konunun uzmanlarından alman bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalarıma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz’’ ifadelerini kullandı.

Kulak damlası orucu bozar mı? 

Göz damlası gibi, kulak damlasının da orucu bozup bozmayacağıyla ilgili merak edilen konuyu Din İşleri Yüksek Kurulu cevap verdi. Yapılan açıklamada, tıpkı göz damlası gibi kulak damlasının da orucu bozmayacağı ifade edildi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan yazılı bilgilendirme de bu konu içinde, ''Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Kulak zarında delik bulunsa bile, kulağa damlatılan ilaç, kulak içerisinde emileceği için, ilaç mideye ulaşmayacağından oruca bir zararı olmaz. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz'' ifadelerine yer verildi.

Burun damlası orucu bozar mı?

Kayseri hayvanat bahçesi bayramda ziyaretçilerini ağırladı Kayseri hayvanat bahçesi bayramda ziyaretçilerini ağırladı

Nefes borusuna yakın olması ve burundan genize giden sıvıların ağzı ulaşması nedeniyle kullanıcıların korktuğu burun damlasının orucu bozup bozmayacağıyla oluşan soru işaretleri de netlik kazandı. Her ne kadar burundan alınan bu tip damlaların mideye ulaşma ihtimali olsa ve hatta ulaşsa bile orucu bozmaz. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bu konu için de yaptığı bilgilendirmede, ‘’Burun damlasının çok az miktarının mideye ulaşma ihtimali vardır. Bu ihtimal gerçekleşse bile orucun bozulmasına sebep olmaz. Zaten burun damlalarının amacı yeme ve içme olmadığı için de oruç bozulmaz’’ denildi.
 

Kaynak: Haber Merkezi