Kayseri İl Ambulans Servis Başhekimi Dr. Mustafa Semih çalışanlara motivasyon olması açısından ‘Ambulans rallisi’ yapacaklarının müjdesini de veriyor.
Böylesine stresli, hayati önem taşıyan bir işi yapmak elbette kolay değil tam röportaj sırasında telefon çalıyor. Dr. Semih’e mantardan zehirlenen bir çocuk olduğu ve acilen Malatya’da karaciğer nakli yapılması gerektiği konusunu bildiriyorlar. Hava 38 Ambulans Helikopterin hava şartlarından dolayı havalanamayacağı belirtilerek hastanın kara yoluyla Malatya’ya gönderilmesine karar veriliyor.
İşte Kayseri İl Ambulans Servis Başhekimi Dr. Mustafa Semih ile yaptığımız röportajımızın detayları…
“BAZI TELEFON TAMİRCİLERİ ARIYOR”
Günde aldığınız çağrı sayısı nedir, çok asılsız ihbar alıyor musunuz?
Asılsız ihbar çok alıyoruz. Telefon tamircileri ve ya küçük çocuklar, bilinçsiz insanların aradıkları oluyor. Günlük olarak ortalama 300, mevsimine göre 350 günlük vaka değerlendiriyoruz. Bu vakaları uygun müdahaleyi gerekli şekilde başlatarak, takiplerinin yapılmasını sağlıyoruz. Bu sanıldığı gibi kolay değil, gerçekten çok ağır bir hizmet. Bir hastaya ulaşmak, tedavilerini başlatmak sürdürmek o kadar zor ki 300-350 hasta baya bir iş yükü gerektiriyor. Bizim il genelinde homojen şekilde dağıtılmış acil sağlık istasyonlarımız var. Ambulanslar her an vakaya, hastaya gidecek şekilde hazır beklemekte. Büyük bir enerji, ekipman, yakıt sarf malzemeleri, personel sağlanması, nöbetlerle büyük bir hizmet, büyük bir enerji harcanıyor. Dolayısıyla bu kadar önemli bir hizmetin gerçek insanlara ulaşabilmesi için gereksiz çağrıların, gereksiz meşgalelerle 112'yi meşgul etmelerinin olmaması gerekiyor. Çünkü bir kişi 112'yi gereksiz işgal ederken, belki çok ihtiyacı olanlar sırada beklemekteler. O kişinin mağdur olmasına sebebiyet vermekte. Onun için mümkün mertebe, ihtiyacınız olmadığı sürece 112'yi meşgul etmesinler.
“İKİ OKEY VAR DÖNEYİM Mİ, BİTEYİM Mİ?”
Aldığınız ilginç çağrılardan aklınız da kalan var mı?
İnsanlar 112 ile alakası olmayan çağrılar yapabiliyor. Evinde sorunu olan insanlar veya bir yerde oyun oynayan insanlar çağrı atabiliyor. Eskisi kadar sık atılan çağrılar kalmadı. Biraz daha azalmaya başladı. Örnek olarak gençler, oyun oynarken 'Elimde iki tane okey var döneyim mi, atayım mı?' diye sorular soruyorlar. Gereksiz şeyler için arayanlar oluyor bunlar azalmaya başladı. Alkol alanlardan arayanlar oluyordu, gereksiz şekilde. Değişik amaçlarla arayan soranlar oluyor. Her geçen gün gittikçe iyiye gidiyoruz.
OTOKONTROL SÜREKLİ DEVAM EDİYOR
Birimler arasında yaptığınız yarışma tarzında motivasyon artırıcı Öz değerlendirmeniz var. Bundan okuyucularımıza bahseder misiniz?
Sürekli hastalara hizmet verirken bizlerde nasıl olmamız gerektiği yönünde yenileniyor ve kendimizi güncelliyoruz. Kendi içimiz de birim çalışmalarımız var, birimlerimiz görevlerini sürekli güncelliyorlar. Kendi içlerinde koordineli çalışıyorlar. Başhekimliğimiz çalışma standartlarını güncel olarak tutarken, aynı zaman da saha da çalışan istasyon personelimize de gerekli kalite standartları açısından, bilinçlendiriyoruz, denetlemelerini yapıyoruz. 6 ayda bir, sene de 2 kere olmak üzere öz değerlendirme diye isimlendirdiğimiz denetlemelerimiz var. İstasyonlarımızın düzenli olmalarından başlayarak, gerekli lojistik hizmetlerinin standartlara uygun şekilde, ekipmanlarımız, sarf malzemelerimizin, araç içerisinde ki, istasyon içerisinde ki depolarımızda bulunmalarını ve bunların çalışma standartlarını, hastaya ulaşma ve müdahaleler, hastalıklarına göre hastalarımıza müdahale yapılmasının hepsinin bir standardı var. Bunları personellerimiz aylık toplantılarını yaparak değerlendirdiği gibi biz de başhekimlik olarak 6 ayda bir, istasyonlarımızı öz değerlendirmemiz altında denetimlerini yapıyoruz. Karşılaştığımız eksiklerin telafisine çalışıyoruz. Ayrıca bu öz değerlendirmelerimiz de sorulan sorularımız ve kriterlerimiz var. Bunların neticesin de istasyonlarımızın almış olduğu bir puanlama oluyor. Her dönem de bir istasyonumuz il birincisi seçiliyor. 2. ve3'ler belirleniyor. Arkadaşlarımızı da motive etmek için, daha sonraki denemelerde başarı sağlamalarına katkı sağlamak için onlara teşekkür plaketi veriyoruz. Bu da arkadaşlarımızı mutlu ediyor. Motivasyonlarına olumlu katkı da bulunuyor. Ayrıca bakanlıktan da gelip tüm ilimiz de bizi de denetliyorlar. Yani oto kontrol sürekli kendi içimizde de sürekli devam ediyor. Personelimize yeni bilgiler verilerek hem teorikte hem de saha da uygulama bazında yapıyoruz. İstasyonlarımıza kaliteli eğitim verebilecek donanıma sahip eğitimci arkadaşlarımız var. Sahaya gidip personelimizi denetliyor. Hastalardan bilgi alışverişin de bulunuyor.
AMBULANS RALLİSİ YAPILACAK
Ambulansımızın için de çok sayıda cihazlarımız var. Bunların faal olup olmadığını, güncel olup olmadığını eksiksiz olup olmadıklarını denetliyorlar. Personelimizin ambulans içinde ki ekipmanları yeterli şekil de efektif kullanıp kullanmadıklarını kontrol ediyorlar. Eksiği olanlar varsa onları gideriyoruz. Gerçekten Kayseri 112 hedefini yükseltti, çıtayı yükseltti. Sahadan çok güzel geri dönüşler olmaya başladı. Çok sayıda teşekkür görmeye başladık. Hastalarımıza gurur duyulabilecek şekilde müdahaleler yaparak, hastalarımızı alarak uygun hastanelere nakillerini sağlıyorlar. Bunları yaparken de hem görevleri başında olup hem de müsait oldukları kadar saha içinde görevlerini engellemeyecek şekilde kontrol ve denetimler yapıyorlar.
İl bazında ambulans rallisi yapmayı düşünüyoruz. Personelimizin motivasyonunun artırılması açısından önemli olacağını düşünüyorum.
HAVA 38 6 İLE HİZMET VERİYOR
Tekrar helikoptere dönecek olursak günde kaç vakaya bakıyor?
Helikopter bölge içinde 6 tane ilde hizmet ediyor. Helikopterin uçuş yapıp hastaya gidebilmesi için belli standartlarımız var. Hasta hakkında bilgi aldıktan sonra komuta merkezindeki hekimimiz değerlendirip, bir üst amirinden de izin alarak helikopteri havalandırıyor.
Ne tip hastalar?
Kazalar, kara ambulanslarının geç kalacağı vakalar, kalp krizi ve her türlü hayati tehdit içeriği olan hastalarımız için helikopteri kullanıyoruz. 'Hava 38' ambulansını kullanıyoruz. Kalp krizi, yüksekten düşme gibi önemli vakalara da ulaşıyoruz.
UMKE HER DAİM HAZIR
UMKE’de Kayseri'de hizmet veriyor. Erciyes dağımız var; düşmeler ve kaybolmalar oluyor, UMKE çalışmalarıyla ilgilide bilgi verir misiniz?
Bizim istasyonlarımızdan bir tanesi 7-24 saat çalışacak şekilde, Umke kıyafeti giyerek göreve gidecek şekilde çalışıyorlar. Umke ekipleri özverili şekilde çalışıyor. Umke ekibine arama, kurtarma gibi durumlarda ihtiyaç hissedildiği zaman komuta merkezinin bilgilendirmesi ile hareket geçiyorlar. Eğer çok sayıda elemana ihtiyaç oluyorsa bunlar koordine olup harekete geçiyorlar. Hazır kıta çalışan bir istasyonumuz var.
Kayak eğitimi alıyorlar mı?
Umke ekibinde yer alan arkadaşlarımız ileri donanımlı eğitimler alarak, yetiştiriliyorlar. Her türlü yüzme, kayak gibi eğitimlerini eksiksiz olarak alıyorlar.
Paletli ambulans da var sanırım…
Paletli ambulanslarımız ulaşımı zor olan özellikle de kırsaldaki uzak yerlerde, köylerde kar nedeniyle ulaşamadığımız hastalarımız için kullandığımız ambulanslarımızdır. Şuan da il merkezimiz de 3 tane paletli ambulansımız var, Pınarbaşı bölgesinde, Yahyalı, Sarız bölgesinde 4 tane ambulansımız var. Hacılar bölgesinde Erciyes'teki yol tıkanıklığına karşı kullandığımız var. Bu araçlarımız zorlu doğa şartlarında, ulaşamadığımız hastalarımıza ulaşmamız için çok işimize yarıyor. Çaresizlik anımızda paletli ambulanslarımız öncelikli devreye giriyor.