Kayseri kültürel ve yöresel lezzetlerinin yanı sıra tarihi yapılarıyla da ön plana çıkmayı başarıyor. İç Anadolu’nun en güzide şehirlerinden biri olan Kayseri zamanında birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. İşte Kayseri’nin tarihi güzelliklerinden birisi daha… Tekgöz Köprüsü...
Kocasinan ilçesi Yemliha Mahallesi içerisinde yer alan Tekgöz Köprüsü 1202 – 1203 yılında Sultan II. Rükneddin Süleyman Şah zamanında, Kayserili Hacı Ali Şir Bin Hüseyin tarafından Kayseri’de yaptırılmış. Yapısı itibariyle büyük kemerlere sahip olan köprü, halk arasında ‘Tekgöz ve Yalnız göz’ adıyla bilinmektedir. 120 metre uzunluğunda inşa edilen köprünün iki kemeri arasında yer alan sülüs ile yazılmış kitabesi bulunmakta.
Bu kitabe içinde ise şöyle yazmaktadır; “Bu köprüyü fetihler sahibi, İslam ve Müslümanları şereflendiren, din ve dünyanın dayanağı, düşmanlarını kahreden, Kılıçarslan oğlu Süleyman zamanında Emir-ül Müminine yardım eden, Kayserili Hüseyin oğlu, Allah’ın rahmetine muhtaç Bedreddin Hacı Alişir H/599 M/l 203 yılında inşa etti”
Köprünün yapıldığı dönemde Kayseri-Kırşehir arasındaki ulaşımı sağlamak amacıyla yapıldığı belirtiliyor.
Evliya Çelebi Tekgöz Köprüsü’nden bahsederken, “Şehrin canibi garbisinde bir saat mesafede, Kızılırmak Nehri üzerinde, iki kaya arasında inşa edilmiş bir göz köprü namı ile bibedel bir cisr ail vardır ki Sultan Süleyman asrında Koca Mimar Sinan binasıdır. Üstadı Mimar Ömer keranemayesinin nice senelerini geçirip ve var kudretini sarf edip kavs-u kuzey misali bedel bir kantara bina etmiş ki, gören seyyah biihtiyar ve valih-i sergedar olarak üstadına tahsini han olur” demektedir.