Kayseri Geleceğin bilim insanları ve mühendisleri için ilham kaynağı olmayı hedefleyen 3 gün sürecek 6’ncı Bilim Şenliği, herkesi unutulmaz bir bilim yolculuğuna çıkarmaya hazırlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli bilim merkezinden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi aracılığı ile her yıl düzenlediği bilim şenliklerinin bu yıl 6’ncısını gerçekleştirecek.
6’ncı Bilim Şenliği
Başkan Memduh Büyükkılıç, “Kayseri Büyükşehir Belediyemiz ev sahipliğinde Türkiye’nin en büyük millet bahçelerinden Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde 6’ncı Bilim Şenliği düzenlenecek. Bilim ve teknoloji meraklısı gençlerimiz çeşitli atölyeler, deneyler ve interaktif etkinliklerle bilim dünyasının kapılarını aralayacaklar. Bilim ve teknoloji meraklısı tüm vatandaşlarımızı 25, 26, 27 Ekim 2024 tarihlerinde gerçekleştirilecek 6’ncı Bilim Şenliği’mizde buluşmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Şenlik boyunca, farklı bilim dallarını keşfetme, kendi deneylerini yapma ve bilimi daha yakından keşfetme fırsatı bulabilirsiniz. “Robotik kodlama, kimya deneyleri, astronomi ve daha birçok bilim alanında düzenlenen atölyeler, ilginizi çekecek ve bilimin büyülü dünyasına gireme fırsatı bulacaksınız.
Başkan Büyükkılıç, Teknofest gençliği ile yarınları inşa eden ülkemiz, bilim ve teknolojinin ışığında yarınlara daha da güçlü adımlarla yürümeye devam edecek” dedi.
Temalar
Bilim şenliğinde yapılacak 9 ayrı tema belirlendi, temalar ve içerisindeki etkinlikler;
1. Astronomi ve uzay
Bu tema altında
astronomide vatandaş bilimi, elektronik takım yıldızları,farklı renklerde galaksiler, galileoskop, güneş gözlemi, su roketi,takım yıldız oryantrig,antık navigasyon usturlap, zaman ölçümünde antik teknoloji.
2. Bilişim teknolojileri
Dron uçurma ve fotoraf alma deneyimi, latik bantlı model uçak yapımı, 3boyutlu düşünme ve görme, elektironik yapboz yapma, robo arena, robo ling
3. Çevre ve sıfır atık
Antibaktoriel etkili biyobozunur ambalaj malzemesi, atık kabukların su kirliliğin giderilmesinde kullanılması,sıfır atık yaklaşımına katıkada bulunulmalı, atıktan kompost.
4. Doğa ve sanat
Bana matematikle ilgili bir masal- hikaye anlatımısın? , tasarla ve tak, siyah beyaz fotoğraf zemini üzerine ebru yapımı, ahşap tasarım atölyesi, doğanın izinde, doğa dostu oyuncaklar, ışın kılıcı, taş boyama.
5. Enerji teknolojileri ve fizik
Çek fırlat, doğadaki elektrik, düldül, elektromıknatıs yapımı, hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürme, model uçak, oyun hamurundan devreler yapma, periskop, pilsiz el feneri, renk şelalesi, renklerin fiziği, ses vızıltısı, uç uça helikopter, yüzükoyun,
6. İklim değişiklikleri ve sürdürülebilirlik
İklim değişikliği ve sürdürülebilirlik atölyesi, buzdan dünyalar, eğlenceli yağmur, arıların önemli ve ekolsojik rolü
7. Paleontoloji
Fosilleri keşfediyoruz, fosillerle geçmişe yolculuk, günümüzden geçmişe açılan pencere ‘toprak’, peleoart.
8. Nanoteknoleji ve kimya
Fotokalatik nanomalzeme sentesi ve su arıtmalarında kullanımın, yeni nesil nanoteknolejik malzemeler, yeni nesil nano boyutlu malzemeler,doğal krem yapımı, slime, süperparamagnetik sıvı.
9. Yaşam ve biyoteknoleji
Yüzey gerilimi, bakteri besileri hazırlama, bilgiler yarışıyor; biyoteknoloji, canlılar dünyasına 3D bakış, doğanın gizemi, kukla iskelet, meyve’nin DNA’sı, yapraktaki gizli renkler, yaşam döngüleri,gıda boyası ile jel elektroforizi.