Kayseri’ye özgü bir meyve olan Yamula patlıcanının hasadı yakın zamanda tamamlandı. Her sene yaklaşık 250-300 dönüm ekilen Yamula patlıcanından tonlarca ürün elde ediliyor.
Kayseri ilinin Kocasinan’a bağlı olan Yemliha Mahallesi, şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kızılırmak kenarına kurulan bu mahallede hem tarım hem de hayvancılık yapılmaktadır. Yöre halkının tarım alanında en çok ekimini yaptığı ve geçimini sağladığı ürün ise Yamula Patlıcanı’dır. Kızılırmak’ın yanında yer alan bu mahalle, alüvyal topraklar anlamında zengin olup kendi mikroklimasına da sahip olması patlıcan tarım alanlarını artırmıştır. Aynı zamanda tarım alanlarında sulamada Kızılırmak’tan da yararlanılmaktadır.
Tanınması için çalışmalar sürüyor
Türk mutfağının ve Kayseri’nin gizli lezzeti olarak adlandırılan Yamula patlıcanı, adını üretiminin yapıldığı anavatanı Yemliha Mahallesi’nden almıştır. İyi, hoş ve güzel anlamlarına gelen Yemliha kelimesi zamanla ve bölge halkının söyleyiş tarzıyla ‘Yamula’ halini almıştır. Yamula patlıcanı genelde Kayseri halkı tarafından bilinmekte ve tüketilmektedir. Bu yüzden Yamula patlıcanını tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmak amacıyla 1997 yılında ‘Yamula Patlıcanı Tanıtım Günleri’ festivali gerçekleştirilmiştir. Günümüzde de devam etmekte olan bu festival her sene ağustos ayında düzenlenmektedir.
Coğrafi işaretli olan o patlıcan
Yamula patlıcanını Türkiye’de yetişen diğer patlıcan türlerinden ayıran en önemli özellik ise; morfolojik yani yapısal olarak farklı olması ve kendine has aroması ve tat özellikleridir. Aynı zamanda bulunduğu yörede uzun yıllardır yetişmesi saflaşarak homojenleşmesine neden olmuştur. Bir köy çeşidi olarak tanımlanan Yamula patlıcanı, 2007 yılında Eskişehir Anadolu Tarımsal Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yapısal özellikleri belirlenmiş ve özellik belgesi doldurulmuştur. 25 Şubat 2010 yılında ise coğrafi işaret olarak tescillenmiştir.
40 farklı çeşit yemeği yapılıyor
Yamula patlıcanı, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ekilmektedir. Ağustos ayında hasadına başlanan Yamula patlıcanı görünüş olarak, ince kabuklu, çizgili, leylak moru rengindedir. Yamula patlıcanı, uzun raf ömrüne sahip olmakla birlikte erken hasat özelliği de göstermektedir. En dikkat çeken özelliği ise çekirdeksiz bir içyapıya sahip olmasıdır. Bu özelliğiyle yemeklerde tercih edilmektedir. Kızartma, dolma, közleme, salata ve güveç gibi yemekler başta olmak üzere Yaklaşık 40 farklı çeşit yemek yapılabilmektedir.
Faydaları say say bitmiyor
Nikotin düşmanı olan patlıcanın pek çok faydası olduğu da bilinmektedir. Sindirime yardımcı olması, kemik sağlığını güçlendirmesi, kansızlığa ve demir eksikliğine iyi gelmesi bu faydaların başında gelmektedir. Özellikle cilt ve saç sağlığını önemli yönde etkilemesi, kalp hastalıklarını önlemesi de önemli faydaları arasında gösterilmektedir.