Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesine abone olurlarsa kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaptıktan sonra bildirim formuna ulaşabiliyor. Uygulamaya girildiğinde “Değerli mükellefimiz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz ”ifadesi yer alıyor.

Bu sayede mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle, kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkânı daha rahat oluşacak. Böylece düşük kira bedeli göstermek isteyenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılması mümkün olacak. Olayı yakından takip eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Kiranız ne kadar, geçmiş yıllardan bu yana kiranız ne kadar arttı, kiranızı yatırdığınız IBAN numarası nedir, evi emlak danışmanı ya da ev sahibi aracılığıyla mı tuttunuz?' gibi sorularla vatandaştan bilgi alınıyor. Eğer kendisi veya ilgili kişi yoksa eve ihbarname bırakılıyor. Sorularla aynı zamanda emlakçılar da denetleniyor” dedi.

Bilgiler Yanlış Çıkarsa Cezai Müeyyide Uygulanacak!

Verilen bilgilerin doğru çıkmaması durumunda cezai müeyyide uygulanacağına dikkati çeken Akçam, “Her yıl ev sahiplerinin kira beyannamesi verme zorunluluğu var. Düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanların sayısı oldukça fazla. Bunun tespiti için güzel bir çalışma” diye konuştu.

1 Mart’tan İtibaren Başlayacak

Kira beyannamesi verme süresinin az kaldığını belirterek ev sahiplerine de uyarılarda bulunan Akçam, “Kira beyannameleri, 1 Mart'tan itibaren verilmeye başlanıyor. GİB'in internet portalı üzerinden beyanname verilebiliyor. Eğer portal üzerinden sıkıntı yaşanırsa mali müşavirden, muhasebeciden de destek alabilirler. Vatandaş kendi sorumluluklarını yerine getirdikten sonra vergisini ödedikten sonra korkulacak bir ortam yok. Kira vergisinde belli istisnai durumlar da var. Yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanlar vergiden muaf oluyor. Bunun üzerindeki kira gelirleri vergilendiriliyor” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Metehan Özgür