Psikiyatrist Nevzat Tarhan, 'Çocukluğunda sevilmeyen insanlar potansiyel suçlu olma olasılıkları yüksektir, Sevgisiz bir çocuğun beyni ödül ceza sistemi ile çalışır.' dedi.

Psikolojik uyumun 4 ana ölçütü çok önemlidir. Bu 4 ana ölçüte uyum sağlayamasak psikolojik sağlığımız bozulabil. Aile içi sevginin önemli bir konu olduğuna değindi ve dikkat edilmesini söyledi. Psikolojik sorunu olan kişi, 3 gün boyunca sorunun geçmediği takdir de psikoloğa danışması gerektiğini eğer 15 gün ise uzaman psikoloğa danışılmasını söyledi.

Psikolojik bozukluk çocukluktan mı gelir?

Psikiyatrist Nevzat Tarhan’ın bu konuyu şu ifadelerle açıkladı, 'Çocukluğunda sevilmeyen insanlar genellikle psikolojisi bozuk kimselerdir. Küçükken sevilmeyen çocuklar genellikle suça yatkın olurlar. Sevginin olmamasından dolayı dengesiz kişilik bozuklukları oluşur. Sevginin en önemli özelliği beyinle arasında bir sistemdir. Bu sistem sevginin ödül ceza sistemidir.  Çocuk, sevgisiz büyüdüyse eğer beyinde ödül korku sistemi gelişir. Buna karsın çocukta yalnızlık ve korku hissiyatı oluşur ve o şekilde büyür.'

Psikolojimin bozuk olduğunu nasıl anlarım?

Psikolojik uyumun 4 ana ölçütü vardır. 
1.    Kişinin kendisiyle barışık olması
2.    Yakın çevre ve aile ile barışık olması 
3.    Sosyal çevre ile barışık olması 
4.    Meslek hayatı ile barışık olması 
Bu dört alanda uyumlu ise psikolojik ruh sağlığı iyidir. Eğer içlerinden herhangi birinin uyumu yoksa psikolojik sağlığı bozuk demektir. Şu anda bir bozukluk yoksa bile ilerleyen zamanlarda, Bu uyumsuzluk yüzünden psikolojik sorunlar ortaya çıkacaktır. Önemli olan anlık psikolojik sağlığa sahip olmak değil, hayatı boyunca toplam psikolojik sağlığa sahip olmaktır.

Aile içi psikolojik şiddet

Psikiyatrist Nevzat Tarhan, “Günümüzde asıl ihmal anne babanın yüzünün düştüğü, fiziksel ihmalin olduğu şiddettir. Bu konuyla ilgili bir danışanım üzerindeki araştırmalarımdan yola çıkarak anlatacağım, danışanım çalışan bir kadınla asla evlenmek istemediğini, eşini çalıştırmaya olumlu yönüne hiç bakmayacağını anlattı. Sebebini araştırdığımızda çocukluğunda ailesinden, fiziksel ihmal şiddeti gördüğü konusuna vardım. Danışanım eve geldiğinde ailesi’nin hiç ev de olmadığını her yerin beyaz kâğıtlarla kaplı olduğunu, buzdolabın da yemek var vs. gibi iletişimi sadece kâğıtlarla kurduğunu öğrendik. Bu durum bir çocukluk travması olduğu için kendi çocuğunun da bu şekil büyümesini istememekteydi.

Gece Uyurken Başucunuza Telefonunuzu Koymayın! Gece Uyurken Başucunuza Telefonunuzu Koymayın!

Psikolojik sorunu çözmek için psikologdan destek almak şart mıdır?

Psikiyatrist Nevzat Tarhan, 'psikolojik sorunumuz 3 günü geçti iste bir psikolog yardımı almalıyız. Fakat bu yardım sonunda da iyileşme olmayıp, 15 günü geçerse kesinlikle bir uzman psikolog desteği alınmalı.' dedi.

Kaynak: Elif Ergindoğan