Derginin kapağı ilk gördüğümde bahçıvan çinili figür beni çok şaşırttı. İç sayfada okumaya başladığımda Keykubat sarayı kazısında bulunan bu harika eserin öyküsü bizi alıp Anadolu Selçuklu dönemlerine götürürken yüzyıllardır sakladığımız bir hazineyi de gün yüzüne çıkarıyordu.Pro.Dr.Ali Baş’ın yazdığı bu bölüm Kayserimize bir daha sevdalanmamıza da yol açtı.
Keykubadiye Sarayı tarihçi yazar Mehmet Çayırdağ bizim yanı başımızda ki saraydan haberdar ederken bizler gibi tarih okuyucusunada o günlerden esintiler sunması cennet misali yerlerden bahsetmesi bizi de mest etmeye yetmiştir. Keykubadiye sarayını anlatırken ’Ordularını sefere yollayınca Sultan bir grupla bir yer(Keykubadiye’ye) gitti.Bu yer öyle bir yerdi ki tanrı Cenneti dünyada göstermek için yaratmıştı. Havası ılık, saba rüzgarı misk kokular getirirdi. Nehrin kıyısında yeşillikler vardı.Güzellikte bahar gibi idi’ diye anlatırken adete o günleri soluyormuş gibi olduk.
Pro.Dr Atabey Kılıç yazısında Seyyid Burhanettin Veli Hazretlerini bir daha ruhumuzdaki derin nefesini bize hissettirdi.Ma’rif eseriyle ilgili bilgiler bizi bir an önce bu eseri okuma hevesine sürükledi.’ Hazret daima riyazet ve mücahede içerisinde olurdu, yani nefsin arzularını yapmaz, aksine nefsin istemediği, ona zor gelen şeyleri yapardı’ Ruhunu teslim etmeden önce ‘Gökler temizdir, feleklerde olanların hepsi temizdirler. Temiz ruhlar hazırlamışlar, Ey bana emanet veren hazır ve nazır Allah! Lütfedip gel. Bu emaneti benden al. Umarım, beni sabredicilerden bulursun’ der ve ruhunu teslim eder. Çocukluğumuzdan beri ruhumuzun dinlendi yer olan Seyyid Burhanettin Veli Hazretlerinin türbesi yüzyıllardır Kayseri de yaşayan insanların rahatladıkları bir mekan olarak kalmıştır.
Doyumsuz bir Erciyes fotoğrafı bizi karşılıyor Yusuf Yerli’nin yazdığı Anadolu’nun Ağ gelini Erciyes.
Fikret Çakar, Dursun Çiçek ve Osman Gezginci’nin fotoğraflarıyla Erciyes başımızı döndürüyor.
Ve Doğanın Özgür Çocukları Yılkı Atları bölümünde Kemal Gönen’in yazı ve fotoğraflarıyla bize bin bir gece masallarındaki padişahin oğlunun atlarını hatırlatıyor.
Yar.Doç.Dr Fazıl Himmetoğlu büyük usta Ozan Sağdıç’ın fotoğraflarıyla Kayseri’nin Hikayesini anlatıyor.Kah Kültepe kanişe gidiyoruz, kah Asurluların ticaret merkezlerine, kah Tevratın satırlarında şehrimizi arıyoruz, Frigler, Hititler derken Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyetinde soluklanan bir derin tarihli bir şehirde yaşamanın grurunu da bize yaşatıyor.
Yüreğini Taşa İşleyen Şehir Kayseri de Gilcan Mete Delibay yazı ve fotoğraflarına fotoğraflarıyla eşlik eden Yusuf Kartal’a şehire ilk gelen seyyahın derin izlenimlerini bu şehirde büyülenmiş gibi sırlar içerisinde kaldığını anlatıyor. ’Erciyes dağı bir Semazen gibi başını yükseltmiş gökyüzüne ve eteklerinde Kayseri arzıendam etmektedir’ diyor.
Tuluyhan Uğurlu röpartajında ‘Ben Anadolu’nun Evladıyım’ derken bizim sesimizi anlatıyor.
Tarap Türk Müziğinde Yeni Bir Sazın Ortaya Çıkış Hikayesi Prof.Dr. İlhan Özkeçeçi kendi ürettiği ve bulduğu bu adide sazı anlatıyor.
Kitabı Bekleyen Adamlar yazı ve fotoğraflarıyla Alper Asım sahaflık ve sahaflarla ilgili yazsında kitabı arayan adamları anlatıyor.
Kayserimizin lezzetlerinde dünyaca ünlü mantımızın nasıl yapılacağı anlatılırken annelerimizin ellerinde değer bulan lezzetleri hatırlatmak istiyor.
Milli Mücadele Müzesini en güzel şekilde fotoğraflarla anlatırken Milli Mücadele yıllarında Kayseri Lisesinin neden mezun veremediğini tarihi fotoğraflar ve belgelerle anlatılıyor.
Selçuklu Uygarlığı müzesinden kesitler sunuluyor. Kayseri de yapılan kültür sanat etkinlikleri ve sportif faliyetleride anlatan dergimiz baş döndürücü konularıyla bir çırpıda okuyup, okuyup üzerine bastığımız bu toprakların her zerresinin bize neler anlattığını dinleye, dinleye bizi kendimize getirmeye vesile oluyor.
Bu vesileyle Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanımız Mustafa Çelik’e binlerce teşekkür ederiz bu nadide eseri bizlere kazandırdığı ve içimizdeki kuraklığa su serptiği için, ayrıca Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanımız Salih Özgöncü’ye ve ekibine tekrar tekrar teşekkürlerimizi borç biliriz.
Şehir Kültür, Sanat’a emeği gecen tüm arkadaşlarımızı tebrik eder dergimizin sürekliliği için dua ederiz…
Ellerinize sağlık
Vesselam…