Aktarmalı uçuş yapacaksanız, ilk uçuşta olabilecek rötar ihtimalini hesaba katın. Gideceğiniz yere gündüz varan uçakları tercih edin. Böylece olabilecek aksaklıkları gidermek (rötar, otel bulma vs..) ve gezmek için vaktiniz olur. Mümkünse yerel havayolu ile seyahat edin. IATA üyesi olmayan havayollarının dönüş biletlerini en az 72 saat önce konfirme ettirin.
Türkiye’de seyahat acentelerinden ve web ortamında alınan IATA uçak biletlerin hemen hemen tamamı Amadeus ve Travelport altyapıları kullanılarak kesilmektedir. Biletinizin bunlardan hangisi kulanılarak kesildiğini biliyorsanız. PNR numaranızla ikinci bir kontrolü kendinizde yapabilirsiniz. Veya ikisinde de şansınızı deneyebilirsiniz. Amadeus için; www.checkmytrip.com adresinden ( sayfanın altında Türkçe seçeneği vardır.) , Travelport için; www.viewtrip.com adresinden bilet detaylarınızı kendinizde kontrol edebilirsiniz. Uçak Yolculuklarında zamanlamanıza çok dikkat ediniz. Uluslar arası yolculuklarda iki saat hatta üç saat önceden havalimanında olacak şekilde bir ayarlama yapmanızı öneririz. Check-in işlemi, polis kontrolü, aramalar, büyük havalimanlarında kapıyı bulma ve ulaşma için geçen zaman azımsanmayacak kadar uzundur. Hele birde çıkabilecek aksilikler hesaba katıldığında havalimanlarında önemli bir zamana ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Biletinizi alırken ara uçuş biletlerinizi de mümkünse aynı seyahat acentesinden ve aynı bilet işlemleri içerisinde alın. Bu sayede bileti daha ucuza alabileceksiniz. Gittiğim yerde daha ucuz bilet bulurum diye düşünüyorsanız genellikle yanılacaksınız çünkü Türkiye'den çıkış yaptığınız zaman, ilk gidiş ve dönüş bileti en yüksek olacak fiyatlardır ve ara parkurlar uygun fiyatlarla bu parkura eklenecektir... Siz, gittiğiniz ülkede o ara parkur biletini ANA parkur bileti olarak araştırdığınızda çok daha pahalı olduğunu göreceksiniz...
Birden fazla terminali olan hava alanlarında, hangi terminali kullanacağınızı önceden öğrenin. Bazen terminaller arası 1 km. olabiliyor. Bazı hava alanları uçağa binmeden alan vergisi almaktalar, hazırlıklı olun. Dediğimiz gibi erken havalimanında olmanın gerekliliği yanında faydalarıda çoktur; Hava alanında check-in'i erken yaparsanız uçakta cam kenarında oturma ve bavulunuzun sizin ile aynı uçağa yüklenme şansı fazlalaşır. Check-in’de manzaralı olan cam kenarında oturmayı tercih ettiğinizi belirtebilirsiniz.
Uçakta olabilecek kulak tıkanıklığını gidermek için esneyin ve yutkunun. Çok uzun uçak yolculuklarında bol su için ve uyuyun. Saat farkından kaynaklanan yorgunluk ve dengesizlik (Jet Lag) yaşayabilirsiniz. Vardıktan sonra yerel saate göre yaşamaya başlayın. Yani gündüz varırsanız sokaklarda dolaşın, uyumayın. Gece varırsanız uyuyun.
Pasaportunuzun Kaybolması Durumu; Bir yurt dışı seyahatinde başınıza gelecek en kötü olaylardan birisi pasaportunu kaybetmenizdir. Sizin uluslararası seyahatteki en önemli parçanız olan bu dokümanın kaybolması durumunda hemen o ülkedeki TÜRK Konsolosluğuna veya temsilciliğine başvurmanız gerekir. Oradan size geçici bir dokuman hazırlanıp geriye dönmeniz sağlanacaktır. Fakat pasaportunuzu kaybettiğiniz ülkeden sonra vize gereken başka bir ülkeye seyahatiniz söz konusu idiyse bu hakkiniz ortadan kalkacaktır. Pasaportunuzda olan vize kaybolduğu için işleme alınmaz ve sadece ülkenize dönüş yapabilirsiniz. Biletteki isim ile pasaporttaki isimler ayni olmalıdır. Pasaport ve seyahat dokümanlarınızın fotokopileri böyle bir durumda çok işinize yarayacaktır.
Konaklama; Merkezi ve toplu taşıma araçlarına yakın konaklama yerlerini seçin. Oteli yatmadan yatmaya kullanacağınız için fazla para harcamayın(Gezginler için geçerlidir.). Otellerin fazla olduğu yerlerde otel ararsanız pazarlık yapma şansınız olur. Internet, Fax veya Hava alanlarındaki information desk’ler vasıtası ile önceden rezervasyon yaparsanız elinizde yük ile otel otel dolaşmazsınız. Check-in’de Pasaport fotokopilerinizden bir kopyayı verirseniz, aslını vermenize gerek kalmaz.
Duş, kahvaltı, klima bazı otellerde extra olabiliyor. Önceden konfirme edin. Akşam 6’dan sonra otele check-in yapacaksanız, önceden otelinizi haberdar edin.
Aynı otelde 3 değişik standart’da oda olabilir. Check-in’den önce alternatif odaları görmek istediğinizi söyleyin ve odaları kontrol edin. Bazı ucuz otellerde günün belli saatlerinde sıcak su verilir. Otelden ayrılırken özel eşyalarınızı bırakmadığınızdan emin olmak için iyice kontrol edin.
Sağlık; Yiyecek; Gelişmemiş ülkelerde ağzı açık veya şişelenmemiş su içmeyin. Buz, dondurma, süt ve süt ürünleri, salata ve az pişmiş yiyeceklerden sakının. Kalabalık ve sürümü olan mekanları tercih edin. İshal olursanız bol su için (tercihen tuzlu veya bol şekerli). Deniz; Öğlen saatlerinde güneşe çıkmayın. Snokering yapacaksanız T-Shirt giyin. Yürüyüş; Bol su için, yanınızda küçük bir şişe bulundurun. Yükseklik Hastalığı; Peru, Tibet gibi yüksek ülkelerde oksijen azlığından kaynaklanan aşırı yorgunluk veya denge kaybı olabilir. Vücudunuzun alışması için ara bir yerde 2 gün geçirin. Sıtma; Her yıl dünyada yaklaşık 3 milyon insan sıtmadan ölmektedir. Ölümlerin %90’ı Orta Afrika ülkelerinde olmaktadır. Eğer Orta Afrika ülkelerine gidecekseniz ülkenin sıtma vakası görülmeyen bölge ve zamanlarını araştırın, odanızı iyice kontrol edin, sineklikli çerçeveleri ve yatakları olan odaları tercih edin. Ayrıca sinek kovucu spreyler, elektrikli matlar, sinek kovucu tütsüler, vucudu kapatan ve açık renkli giysiler giyinin. Anti-sıtma tabletleri konusunda gezinizden en az 1 ay önceden doktorunuza danışın. Ayrıca, sizler için listelediğimiz bu konuyla bağlantılı bilgilerden de yararlanabilirsiniz.
Güvenlik; Kalabalık yerlerde (Pazarlar, Metro, Otobüsler, Tren istasyonları vs..) kapkaç olaylarına karşı dikkatli olun. Özellikle tüm Latin Amerika, kuzey bölgeleri hariç Afrika ülkeleri ve St.Petersburg, Washington DC. gibi şehirlerde dikkatli olun. Pasaportunuzun fotokopisi ve kredi kartı numaralarınızı ayrıca muhafaza ediniz. Önemli dokümanlarınızı ve paranızı daima yanınızdaki bel çantanızda taşıyın. Büyük otellerde makbuz karşılığı otel kasasında bırakabilirsiniz. Cüzdanınızı arka pantolon cebinize koymayın. Bele bağlanan kemer şeklindeki çantalar kullanabilirsiniz. Turist olarak gözükmemek için bel çantanızı teşhir etmeyim (mesela bol bir T-Shirt ile kamuflaj yapın).
Küçük paralarınızı pantolon cebinize koyabilirsiniz, böylece her seferinde cüzdanınızı çıkarmak zorunda kalmazsınız. Giyiminizin fazla dikkat çekmemesine özen gösterin. Mesela Müslüman ülkelerin çoğunda şort giyilmez. Yüzerken cüzdanınızı kumsalda bırakmayın. Eğer çok güvendiğiniz birisi nöbetçi olmayacaksa, su geçirmez küçük para çantalarını tavsiye ederiz. Bagajınızın güvenliği için küçük bir kilit kullanın.
Ulaşım; Metro ve otobüs hatları için harita ve kalma sürenize göre günlük veya haftalık pass biletler alın. Bazı ülkelerde (İtalya) trenlere binmeden önce makinelere biletinizi okutmanız gerekmektedir. Trafiğin soldan olduğu veya 3 şeritli yollarda karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun. Gelişmemiş ülkelerde taksi şöförü ile fiyat’ta hemfikir olmadan araca binmeyin. Normal mesafe ücretleri konusunda otelinizden önceden bilgi alın. Toplu taşıma araçlarının olmadığı yerlerde, organize turlar yerine yürüyerek veya günlük araç kiralayarak gezin. Otelinizin adresinin yazılı olduğu kartı yanınızda bulundurun. Yolda veya otelde tanıştığınız bir gezgin ile taksi ücretini paylaşabilirsiniz. Şehirlerarası ulaşımda otobüs ile tren arasında tercih yapacaksanız treni (Express ise) tercih edin. Yanınıza yiyecek ve içecek alın. Rezervasyonunuzu birkaç gün önceden yapmayı unutmayın.
Gezerken; Hediyelik eşya alırken değişik yerlerden fiyatları kontrol etmeden satın almayın. Kredi kartı ile alışverişte imzalamadan önce makbuzdaki rakamları kontrol edin. Turistin bol olduğu yerlerde dolandırıcılar da bol olabilmektedir. Size müzenin kapalı olduğunu, girişin başka yerden olduğunu, tanıdığı bir dükkân olduğunu, otobüslerin başka yerden kalktığını, kiraladığınız arabanın bozulduğunu söyleyen insanlar gerçekte size bir şey satmaya çalışabilirler. Bir şekilde oradan uzaklaşın.
Kalabalık turistik müze ve parklar açılış veya kapanış saatleri civarında daha sakin olurlar. Böylece vaktiniz kuyruklarda geçmez. Müzelerin açık olduğu saat ve günleri, halk günlerini, birden fazla müzede geçerli pass biletleri önceden araştırın. Budist ve Hindu tapınaklarına ayakkabı veya çorapla girmenize müsaade edilmez. Galoş bulundurun. Yemekte baharattan hoşlanmıyorsanız ısmarlarken “No spicy” diye uyarın. Özellikle Uzakdoğu’da kırmızı renkli bol acılı yemeklere dikkat. Yerel kitapçılardaki kitap ve dergiler ile ücretsiz güncel bilgiye ulaşabilirsiniz. Internet’e erişebilmeniz seyahatinizi kolaylaştırır. Kaçırmak istemediğiniz bir gösteri için bilet kalmadığını öğrenirseniz. Gösteriden 1 saat önce gişeye gidin ve geri dönen biletler için kuyrukta bekleyerek şansınızı deneyin. Dönüş yolunda unutmadan anılarınızı yazın ki, sonradan başkaları da sizin tecrübelerinizden faydalanabilsin.
Çocuklarla Seyahat; Çocuğunuz okuma yazma biliyorsa, ilgisini çekecek birkaç kitap yanınıza almayı unutmayın. Küçük çocuklar için seyahat anına kadar açmayacağınız ve seyahat başladıktan sonra vereceğiniz, içi oyuncak veya ilgisini çekecek şeyler bulunan çanta size cankurtaran görevi yapacaktır. Çocuğa seyahat anında çok sekerli gıdalar yedirmeyin. Çocuğun kendi seçeceği şeyleri kendi çantasına koymasına izin vererek onun seyahatten kendi çapında zevk alacak hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Son yıllarda yaygınlaşan PSP (Playstation Portable) türü kolay taşınabilen oyun aletleri de çocukları epey meşgul edebileceği için yanınıza almanızda fayda olacaktır. Çocuğun kaybolabileceğini düşünerek, yanınızda fotoğrafını taşımanız yararlı olacaktır. Arabayla seyahat ediyorsanız, çocuğun ayakkabısını çıkarmak onu arada rahatlatacaktır. Ayrıca arada yerini de değiştirerek onun rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Bayanlar İçin; Bazı ülkelerde erkeklerin sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız, parmağınıza alyans takın. Gideceğiniz ülkenin kültürüne uygun kıyafetler secin. Mesela Hindistan`da kadınların şort giymesi kesinlikle yasaktır. Özel günler için malzemelerinizi yanınıza almayı unutmayın. Hamile bayanların doktor kontrolü olmadan uçağa binmesi sakıncalıdır.
Diğer Tavsiyeler; Seyahatinizde araba kiralamanız ve araç kullanabilmeniz seyahatinizi yerine göre çok daha konforlu, çok daha verimli veya çok daha ekonomik hale getirebilir. Ehliyet ve diğer trafik prosedürleri için araştırma yapın ve gerekliyse ehliyetinizi uluslar arası statüye uygun hale getirin. Gideceğiniz ülke ile alakalı on bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız direkt konsolosluğa giderek broşür ve bilgileri alabilirsiniz. Cüzdanınızda sizin ile alakalı acil bilgiler bulundurun. Kan grubu, adres, telefon gibi bilgiler size birsek olduğunda görevlilere oldukça faydalı olacaktır. Kapsamlı bir seyahat sigortası daha huzurlu ve güvenli bir seyahat için önemlidir. Gideceğiniz ülkedeki acil telefonları ve Türk Temsilciliklerinin telefonlarını edinin.. Sizinle seyahatiniz sırasında yardımcı olabilecek bir acente ile seyahat edin. Biletlerde bazen ortaya çıkan ani sorunlarda acentenizin araya girmesi birçok zaman isinizi kolaylaştıracaktır. Yurtdışında araba kiralamayı düşünüyorsanız ve ucuz olmasını tercih ediyorsanız uluslar arası firmalar yerine lokal şirketleri seçebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken husus özellikle haklarınız ve sigorta konusudur. Yanınızda tek cüzdanla asla dolaşmayın. Başka köşelere de isinize yarayacak kadar miktar para koymayı unutmayın. Gittiğiniz ülkede İngilizce konuşan insan sayısı az ise acil durumlarda otellerden yardım alabilirsiniz. Otellerde bavulunuzu taşıyan komiler için yanınızda daima 1 dolarlık banknotlar bulundurun. Yanınıza o ülke dili ile alakalı bir sözlük alabilirsiniz. Ülkemiz bir çok ülkeden daha ucuz olduğu için, bazı ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri buradan almanız faydalı olacaktır. Gideceğiniz ülke ile alakalı kitapları yanınızda tasıma yerine ilginizi çeken bölümlerin fotokopilerini taşıyabilirsiniz. Öğrenciyseniz öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bir uluslararası öğrenci kartı çıkartabilirsiniz bu sayede müzelere indirimli girme şansı bulabilirsiniz.