Kayseri Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesi üzerinden alınan bilgilere göre: Kayseri Lisesi, 1983 yılında Kurşunlu Camii civarındaki Seyfullah Efendi Konağı’nda “Derece-i Ula Mekteb–i Mülkiye İdadisi” adıyla hizmete girdi. Öğrenci sayısının artması üzerine neo-klasik üsluptaki okul binasının temeli 2.Abdülhamit döneminde atıldı. Kurulduğu günden itibaren, Ermeni ve Rumlara yönelik kurulmuş olan Talas Amerikan Okulu ile rekabet etti.
Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı okulun öğrenci sayısının azalmasına neden oldu. 1921 yılında okul Ankara Sultanisi ile birleştirilip 12 yıllık tam teşkilatı yatılı sultani durumuna getirildi. İstiklal Savaşı devam ederken 24 Temmuz 1921’de TBMM ‘nin hükümet merkezini Kayseri’ye taşıma kararı aldı. Lise bu toplantılara hazır hale getirildi. Ancak Sakarya Savaşı’nın kazanılması üzerine hükümetin Kayseri’ye taşınmasından vazgeçildi.
1923 yılında okulun adı “Sultani” ‘den “Lise” ‘ye dönüştürüldü. 1924’ te Mustafa Kemal Paşa, eşi Latife Hanım ile birlikte çıktığı yurt gezisinde Kayseri’yi ziyareti sırasında Kayseri Lisesi’ni de ziyaret etti.
Mustafa Kemal Paşa, memnuniyetinin ifadesi olarak okula bir yağlıboya tablosunu hediye etti. Okul, 1935-1936 ders yılında kız ortaokulu ile birleştirildi. 1959 yılında bünyesinde Akşam Lisesi açıldı. 1982’ de Akşam Lisesi kapatıldı. 1994-1995 öğretim yılında bünyesinde “Yabancı Dil Ağırlıklı” bölüm açıldı. 2005-2006 yılında “Anadolu Lisesi” haline geldi.
“Allah Al Bayrağımızı, Minaredeki Ezan Sesimizi Ebediyen Muhafaza Eylesin”
Müze ziyaretçileri arasında Kayseri Lisesi’nde kısa süreli öğrencilik yapan Yaşar Bey, “Okuduğum kitaplarla öğretmenlerimizin gençlik çağında anlatılanlardan farklı. Adeta yaşıyoruz. Duygulanıyorsun etkileniyorsun. Üst düzey kişiler yetiştiren bu okula, öğretmenlerimize ve şehitlerimize minnettarım. Allah al bayrağımızı, minaredeki ezan sesimizi ebediyen muhafaza eylesin. Ülkemizi ve ulusumuzu yücelten ileriye taşıyacak kişilere güç kuvvet versin. Türk ulusu kendine emeği geçenlere Kurtuluş savaşı kahramanlarına minnet borçlu. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi minnet şükran ve rahmetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin Müzeler Haftası kapsamında müzeleri ücretsiz olarak gezebiliyoruz. Kayseri’deki bu tür faaliyetlerle ilgili düşünceleriniz nedir? sorusuna Yaşar Bey’in yanıtı şöyle oldu: “Müzeler haftasından haberdar değilim. Selçuklu müzesinde de ücret talep etmemişlerdi. Demek ki bundan dolayıymış. Bu tür faaliyetlerin elbette katkısı vardır.”
Milli Mücadele Müzesi 2 Bölümden Oluşuyor.
Mili Mücadele Bölümünde İtilaf Devletlerinin işgalleri, Anadolu ahalisinin işgallere tepkisi, Kayseri’nin Milli Mücadele döneminde yeri ve önemi anlatılmakta ve dönem ile alakalı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) arşivinden alınarak kurgulanmış filmler, sinevizyon bölümünde gösteriliyor.
Kayseri Lisesi Tarihi Bölümünde ise; ünlü mezunlar, laboratuvar malzemeleri, okul malzemeleri, daktilolar, resimler sergileniyor. Envanterinde 100 civarı Milli Mücadele dönemi eseri ile 1300 civarı Kayseri Lisesi Tarihi ile alakalı eserleri bünyesinde bulunduruyor.
Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki protokolle 02.05.2016 tarihinde halkın ziyaretine açılan Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi 22.02.2017 tarihine kadar 60 bin kişi tarafından ziyaret edildi.