4 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan 7539 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle yapılan yeni yasal düzenleme, ülkemizde faaliyet gösteren şirket yöneticileri arasında tedirginliğe yol açtı. TMSF'nin şirketlere istediği zaman el koyabileceği yönündeki söylentiler hızla yayıldı. Bu gelişmeler üzerine TMSF'den bir açıklama geldi.
TMSF, mahkeme kararı olmadan hiçbir şirkete "kayyum" olarak atanmadığını belirtti. İşte o açıklama:
"Resmi Gazete'de 4 Şubat'ta yayımlanan 7539 sayılı Kanun'un 7. maddesiyle getirilen yeni yasal düzenlemeye göre, TMSF'nin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 133. maddesine göre kayyum olarak atanması durumunda, Bankacılık Kanunu'nda var olan yetkilerini kullanması mümkün hale gelmiştir. Şirketlere kayyum atanması yeni bir düzenleme değildir. CMK'ye göre 'kuvvetli şüphe' bulunması durumunda kanunlar çerçevesinde şirketlere kayyum atanmaktadır.
Kanun değişikliğiyle TMSF sadece, Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama ile Terörizmin Önlenmesini Sağlama Kanunu'nda düzenlenen terörizmin finansmanı suçlarının işlendiği hususunda kuvvetli şüphe bulunması halinde, CMK'nin 133. ve 128. maddeleri gereğince mahkeme tarafından kayyum olarak atanabilecektir."
Açıklamada ayrıca, TMSF'ye daha önce görülmemiş yeni yetkilerin verilmediği ve mahkeme kararı olmadan suça karışmamış şirketlere kayyum atanmasının söz konusu olmadığı vurgulandı. TMSF'nin hukuken belediyelere de kayyum olarak atanmasının mümkün olmadığı belirtildi.
"Özetle, son düzenlemeyle TMSF'nin görevlendirildiği şirketlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için Bankacılık Kanunu'nun tanımladığı, hâlihazırda var olan yetkilerinin kullanılabilmesine imkân sağlayacak 5 yıl süreli bir düzenleme yapılmıştır."
TMSF Nedir, Ne İş Yapar?
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), kamu tüzel kişiliğine sahip, idari ve mali özerkliği olan bir kurumdur. Başkan ve üyelerden oluşan bir kurul ile başkana bağlı olarak faaliyet gösteren bir başkanlık teşkilatından meydana gelir. TMSF, görevlerini 5411 sayılı Bankacılık Kanunu, 6758 sayılı Kanun, 7333 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuatlar çerçevesinde yerine getirir.
TMSF'nin fonksiyonları arasında mevduat sigortacılığı, banka çözümleme, geri kazanım, kayyımlık ve tasarruf finansman şirketlerinin tasfiyesi bulunmaktadır.