Melikşah Üniversitesi Senatosu’nun aldığı karar doğrultusunda, Endonezya Sultanı Hamengkubuwana’ya ‘fahri doktora’ unvanı verilmesi için, Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Toplantı Salonu’nda bir tören düzenlendi. Törene; Endonezya Sultanı Sri Hamengkubuwana, eşi GKR Hemas, Melikşah Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Kayseri Sanayi Odası Meclis Başkanı Nurettin Okandan, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Endonezya Büyükelçiliği yetkilileri, işadamları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Melikşah Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tankut Yalçınöz’den ‘fahri doktora’ beratını alan ve cübbe giyen Endonezya Sultanı Hamengkubuwana X, yaptığı konuşmada, ''19. yüzyıl Avrupa’nın asrı olabilir, 20. asır Amerika’nın olabilir ancak 21. asır Asya’nın olacaktır. 1820 yılına bakıldığında Çin ve Hindistan o zaman dünyanın iki dev ekonomisi, şimdi 21. asırda bu tekerrür edecek. N-11‘e üye adayı olan Endonezya da ümit ve şevk dolu adımlarla ilerliyor. İnşallah Asya’nın dirilişinde Endonezya’nın da katkısı olacaktır. Endonezya bunu 1955’te Bandungda Asya-Afrika toplantısını gerçekleştirerek başlamıştır. Bu ruh devam etmelidir. Bu çabalarla dünya uygarlık merkezi Asya’ya rücu edecektir’’ ifadelerini kullandı.
Konuşmasında, Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkilerin tarihi kökleri bulunduğunu kaydeden Sultan Hamengkubuwana X, ''Bir Hadis, 'İlim Çin’de de olsa alınız' diyor. Günümüzde Endonezya gençleri arasında bu ifade, ''Türkiye’ye, Kur’an okumaya, ders okuma gidelim' şeklinde değişmiştir. Tarihten çıkıp günümüze geldiğimizde, zaman değişmiş olsa da eski atalarımın Türk milletiyle kurmuş olduğu bağları yeniden canlandırma fırsatını bana bahşettiğiniz için çok bahtiyarım’’ dedi.
Bir zamanlar, İslam ümmetinin tarihte en mükemmel idari sistemi kurmayı başardığını kaydeden Hamengkubuwana X, şunları söyledi:
''Bir idari sistem ki düne kadar kimse tarafından tasavvur edilmemiş. Aynı İslam ümmeti dini akideye sımsıkı sarılmış, ahlakta en kamil olmaya çalışmış ve bir o kadar da kültürde ileri gitmiştir. Müslümanlar; dinlerini arızasız yaşamaları, ahlaki mükemmeliyetleri, ilim düşünceleri, hemen her zaman çağın önünde olmaları, olayları ilham, akıl ve tecrübe sacayağını iyi değerlendirmeleri sayesinde dünyayı idare etmeye layıktı. O altın dönemde hükmetmede üç prensip yatmaktaydı; ilham, akıl ve tecrübe. Ne acıdır ki, aynı dünya kendini dimdik ayakta tutan tarihi dinamiklerden uzaklaşıp cehaletin, ahlaksızlığın, hurafelerin, bedeni zaafların esiri haline gelince hemen zulmete gark olmuş. Bağı kopmuş tespih taneleri gibi darmadağınık haline gelmiştir. Bu anlamda, Türkiye ve Endonezya, Asya rönesansını harekete geçirecek dinamik olacaktır; dünya uygarlığının merkezinin Asya’ya dönmesinin vuku bulması için elinden gelen gayreti gösterecektir.''
Konuşmasında, ''Dıştaki kırk haramilerin ve içteki bir kısım haramzadelerin onca gayretlerine rağmen bu kasvet dönemi fazla uzun ömürlü olmamıştır. Bugün insanlığın beşte birini teşkil eden Müslümanlar hemen her yerde dirilişin mücadelesini vermekte. Ümmeti İslam yüzyıllarca şu hadisle nefes aldı verdi, 'Hak daima üstün gelir, Hakk'a galebe edilmez' ve gözlerimizi şu ayetle açıp kapadık, 'Sonuç takva sahiplerinindir.' Öyle ümit ediyoruz ki, çok yakın bir gelecekte, Nasr Suresi'nin muhtevası bütün ihtişamıyla bir kere daha yaşanacak'' diyen Sultan, ''Bugün baktığımızda umum itibarıyla İslam aleminin Batı’ya boyun eğip uyduğuna, bununla birlikte doğal kaynaklarının gasp edildiğine şahit olmaktayız. Ancak içimizde hala bir ümit ışığı var. Gönüllerimize inşirah veren bir hadis bize şunu müjdeliyor, 'Bir gün muhakkak İslam alemi eski zaferine ihtişamına erişecek’’ ifadelerini kullandı.
Sultan Hamengkubuwana X’e, konuşmasının ardından Melikşah Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tankut Yalçınöz ve KAYSO Meclis Başkanı Nurettin Okandan, Endonezya Sultanı’na işlemeli çini plaket, Sultan’ın eşi GKR Hemas’a da çiçek takdim etti. Sultan Hamengkubuwana X de Rektör Vekili Prof. Dr. Yalçınöz’e Endonezya’yı tanıtan bir kitap hediye etti.