Başlangıçta Raşit ağa konağı olarak yapılan sonrasında müze haline gelen yapı Kayseri'ye gelen Atatürk'ün burada kalması ile daha değerli bir hal aldı. İki katlı olarak 19. yy.'da inşa edildi. Kesme taş ile ahşap kullanılarak inşa edilen yapıda çatı uçları ve cumbanın alt saçaklarında ağaç motifleri kullanılmıştır. 

 Konak Aralık 1919 tarihinde Kayseri'ye gelen Mustafa Kemal Atatürk'ün 2 gün kalması ile biliniyor. İmamzade Raşit Ağa'nın yaptırdığı konak 1976 yılında Korunması Gereken Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillendi. 1978 yılında kamulaştırılan konak 1983 yılından itibaren Atatürk Evi olarak hizmet vermektedir. 
19 Aralık 1998 yılında konak yeniden düzenlenerek ikinci katı Atatürk Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. İçerisinde yapıldığı dönemin yöresel ev eşyalarının yanı sıra bir de balmumu Atatürk heykeli yer alıyor.  

Ataturk Evi

Konağın giriş ve bodrum katında ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü'nün yönetim büroları ve sergi salonu yer alıyor.

Atatürk Kayseri'de 

18 Aralık 1919'da Sivas'tan Kayseri'ye hareket eden Mustafa Kemal ve heyet üyeleri 19 Aralık 1919'da karlı bir hava olmasına rağmen Kayserililerin yoğun ilgisi ile karşılanmıştır. Rauf Bey ve heyet üyeleri Kayseri'ye gelen Mustafa Kemal kendilerine tahsis edilen İmamzade Reşid Bey'in konağında misafir ediliyor. 

Kayseri’deki ‘Gastronomi Günleri’ meclis gündeminde: Vekil herkesi davet etti! Kayseri’deki ‘Gastronomi Günleri’ meclis gündeminde: Vekil herkesi davet etti!

Atatürk Evi-1

 Geldiğinin ertesi günü belediyeyi ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk sonrasında Kayseri halkı ve din adamları ile Raşit Efendi kütüphanesinde toplantı yapmıştır.

Bu toplantıda ileri gelen tüccarlar ve ilim adamları bulunmuştur.  Atatürk görüşmelerini ve toplantılarını tamamlayınca 21 Aralık 1919 tarihinde Ankara'ya gitmek için sabah 9'da heyet üyeleri ile birlikte yola çıkmıştır. 

Mustafa Kemal Atatürk Kayseri'ye ikinci ziyaretini eşi Latife Hanım ile yapmıştır. Kayseri'yi Erzurum dönüşünde ziyaret eden Mustafa Kemal Paşa Kayseri Lisesi'ni ziyaret etmiş ve Onuncu Yıl Marşı'nın yazarı olan Behçet Kemal Çağlar ile de ilk defa Kayseri'de karşılaşmıştır.

Kaynak: Fatma Elmas